Het nachtleven wordt een game

Het nachtleven wordt een game

27-06-2009 10:25 Laatste update: 29-04-2018 09:39

Edial Dekker

Foursquare maakt van het stedelijk nachtleven in Amsterdam een game die je met vrienden kunt spelen.

Dennis Crowley's eerste project, Dodgeball, een location-based service om je vrienden te berichten, verkocht hij aan Google - die vervolgens de stekker uit het project trok. Maar samen met Naveen Selvadurai heeft Crowley een nieuw project: Foursquare, een gratis te downloaden applicatie waarmee het nachtleven in een stad een spel wordt. Naast onder andere Miami, San Fransisco en Los Angeles is ook de eerste Europese stad aan de lijst toegevoegd: Amsterdam.

'Je hebt weleens The Legend of Zelda gespeeld toch?', was de vraag die Crowley aan een NY Times reporter stelde. 'Dan ken je het gevoel om de boomerang te vinden ook. Er is geen reden waarom we dat gevoel niet in ons dagelijks leven kunnen krijgen.'

Foursquare laat spelers 'inchecken' op locaties doormiddel van de iPhone app, een sms'je of het web. Je vrienden zien waar je bent en je krijgt punten als je aan hen kenbaar maakt waar je bent. Je kunt bonuspunten verkrijgen door vroeg in een bar in te checken of op een vreemde plek in te checken. Bovendien zijn er verschillende 'badges' te winnen bijvoorbeeld voor de meest avontuurlijke feestganger of omdat een speler vier keer per week op stap gaat. En als je vaak genoeg op eenzelfde plek komt kun je de titel 'major' in de wacht slepen.

Ook kun je opdrachten voor je vrienden achterlaten op plekken waar zij inchecken. 'Flirt met de bardame en neem de off-menu hamburger', kan bijvoorbeeld een queeste zijn. Crowley zegt dat het de bedoeling is dat gebruikers zelf kleinere en grotere opdrachten kunnen maken in de toekomst. Elke met succes afgeronde opdracht resulteert weer in hogere plek op het leaderboard van Amsterdam.

Om Foursquare te gebruiken kun je via je mobiele telefoonbrowser inloggen op m.playfoursquare.com of de gratis iPhone-applicatie downloaden.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s