Eigen versie van StreetView in Spitsbergen

Eigen versie van StreetView in Spitsbergen

13-08-2009 09:09 Laatste update: 29-04-2018 09:39

Corrie Gerritsma

Een Groningse bioloog heeft op eigen houtje een dorp op Spitsbergen in kaart gebracht, met 3000 foto's en tientallen video's.

In Nederland zijn pas een aantal gebieden in Google Maps in StreetView te bekijken, zoals Amsterdam. Het gaat nog wel even duren voor heel Nederland in kaart is gebracht, laat staan voordat een onherbergzaam gebied als Spitsbergen aan de beurt is. De Groningse bioloog Maarten Loonen heeft daarom zijn eigen versie van StreetView gemaakt in het dorpje Ny Alesund, een gehucht ver bover de poolcirkel op Spitsbergen.

Hij doet daar zo'n twee maanden per jaar onderzoek naar brandganzen. Het dorpje bestaat uit een aantal huizen en onderzoeksstations, en natuurlijk een lokale pub. Loonen maakte zo'n 3000 foto's en tientallen video's waarmee je Ny Alesund kunt bezoeken. Ook laat hij met portretten zien wie er allemaal in het dorp woont, en welke functie de gebouwen hebben. Het Nederlands Poolstation wordt beheerd door het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen.