Stilte in beeld

Stilte in beeld

28-06-2009 09:46 Laatste update: 29-04-2018 10:41

Edial Dekker

Ssst! Sarah van Sonsbeeck probeert stilte in kaart te brengen met behulp van datavisualisaties. Edial ging mee op zoek.

Sarah van Sonsbeeck is zeven jaar lang architect geweest voordat zij resident mocht zijn bij de Rijksacademie. Stilte en geluid hebben haar altijd geboeid. Haar afstudeerproject omvatte een huurbrief aan haar buren met de vraag of zij 80 procent van de huur wilden betalen, evenredig aan de 'vierkante meters geluidsoverlast' waar zij verantwoordelijk voor waren. Nu is ze begonnen aan een nieuw visualisatieproject.

Als voorstudie van een groter project, organiseert Sarah enkele stiltewandelingen in het recreatiegebied Hemmeland te Monnickendam. Bewapend met een kaart, een decibelmeter, een gps-systeem en een paar goede schoenen leidt de kunstenares de geïnteresseerden op een zoektocht naar stilte. Vervolgens gebruik ze alle data om een visualisatie te maken van de gemeten geluiden.


Stiltekaart

Een bijzondere ervaring, maar een uur later kom ik tot een teleurstellende conclusie. Helaas, hier is geen stilte te vinden. Vogels, gras, bomen en je eigen voetstappen zorgen ervoor dat de decibelmeter niet onder de 40 decibel komt. Ter vergelijking, in een club in Amsterdam mag het geluid de grens van 105 decibel niet overschrijden.

Wil je ook bijdragen aan de Stiltekaart, dan kan dat nog. Check daarvoor even de website van het project.