100 Procent Design

100 Procent Design

15-06-2009 08:27 Laatste update: 29-04-2018 10:41

Afgelopen weekend toonden 120 exposanten met welk nieuw design we binnenkort ons huis kunnen inrichten.

100 Procent Design is een vakbeurs die voor de achtste keer georganiseerd wordt, niet te verwarren met 100% Design te Londen, Shanghai of Tokyo. Grote voordeel is dat wat de 120 exposanten je hier aan producten laten zien geen prachtig prototype is wat je toch nooit kan bemachtigen, maar nu of straks daadwerkelijk in de winkel ligt.

De Rotterdamse Van Nellefabriek was van 11 tot 13 juni terrein van 100% Design. Via de hoofdingang van de ontwerpfabriek waar de karakteristieke glazen luchtbruggen boven je hoofd hangen, wandel je tussen de architectenbureaus Van Kempe Thil, Bureau Venhuizen en Kuiper compagnons de beurszalen binnen.

Wat waren de aanraders? Uit het nieuwste op gebied van sanitair, keukens, licht, geluid, textiel, materialen, vloeren en meubels viel de Ode 1647 van Jacco Maris en Ben Quaedvlieg op. Het doet denken aan een coaxkabel die in elkaar geduwd of uitgetrokken wordt. Ook de zesdelige serie Pleat van Dumoffice springt eruit bij de lampen. Als een mooi vallende plooirok hingen de kappen strak en gesteven, maar toch ook heel warm vanwege het textiel.

Eén van de meest opvallende stoelen was de verende stoel Fit door Christina Lüdeke voor Interstuhl. De strak gespannen stof over het buizenframe blijkt bij nader inzien op verschillende manieren geweven. Ga je erin zitten, dan zakt het deel bij je billen verder in dan dat bij je schouders, zodat de stoel nergens drukt maar wel ondersteunt. Wil je overeind, dan werkt het textiel als een opstahulp zoals je die kent van de stoel van je oma. Interstuhl ziet in dit systeem de vliegtuigstoel van de toekomst. Lichtgewicht en kan 4G aan gewicht aan. Nu te koop voor 700 euro. Verder vielen stoel Moiré van Ton Haas voor Workware (nee, geen 3D printing) en bank Chocolate and Foam door Seroj de Graaf voor Klomp op.


Ook was er ruimte voor ontwerpen van jonge en beginnende ontwerp-bureaus op de zogenaamde campsites. Daar zag je boekenkast REK van Reinier de Jong die meegroeit met je bibliotheek. De kastdelen kun je uit elkaar te trekken, alhoewel een deels ingeschoven opstelling er interessanter uitziet. Felt For Architecture van Anneke Copier was een aanrader, net als roomdivider (of misschien wel gordijn) Lightfacet van Mireille Meijs dat bestaat uit diamantvormpjes die individueel te verdraaien zijn. Onmogelijk om er vanaf te blijven. Lightfacet wordt desgewenst in andere kleuren dan wit gemaakt. De witte is te koop voor zo'n 400 euro per vierkante meter.

Als laatste de opvouwbare en draagbare stoel Flux. Deze was te zien in de hoek Best of the Best. Wat de exposanten zelf hun beste werk vinden, zetten ze hier neer. Uit deze inzendingen kiest een vierkoppige vakjury met o.a. Merel Kokhuis van het toonaangevende magazine Frame kiest daaruit de winnaar. We hebben gehoord dat dit haar favoriet was. Wie uiteindelijk de winnaar van 100% Design Rotterdam 2009 wordt lees je hier vanmiddag.

Update: De winnaar van de Best of the best wedstrijd is de ‘Rib chair' van Johanson Design (via Arthur Eltink Agencies). De jury: ‘Wat de stoel bijzonder maakt is dat het frame volledig is opgenomen in de rug en zitting van de stoel, gemaakt van vilt, van gerecyclede PET-flessen. Dit maakt dat de stoel niet alleen prettig aanvoelt, maar ook nog eens heel ‘groen' is: 99% van de materialen is gerecycled en opnieuw recyclebaar'. De overige genomineerden kregen een eervolle vermelding: Tapijt ‘Zircon' van B.I.C.-carpets, de ‘Wood me lounger&hocker' van De Vorm, de kraan ‘Bow' van Inleven Interieur, de ‘FlexVaas' van OntwerplabelVij5 en de ‘Harechair' van Workware. Een wildcard ging naar ‘Kranthout' van weer OntwerplabelVij5.