Eerste indruk: Eee pc T91

Eerste indruk: Eee pc T91

12-06-2009 08:57 Laatste update: 29-04-2018 10:41

Angela Verleun

Asus' laatste toevoeging aan de Eee familie is een netbook met touchscherm, zodat je 'm als tablet kunt gebruiken.


Nadat zo'n beetje elke laptopfabrikant een netbook op de markt heeft gezet, slaat de producent van de allereerste netbook terug met de eerste touch-netbook, of touch-tablet. Asus liet eerder al zien een degelijk touchscherm af te kunnen leveren bij de Eee Top, die Tonie al aan een eerste indruk onderwierp. De T91 combineert het fijne kleine van een netbook met touch.De T91 start snel op, waarna je Windows XP krijgt voorgeschoteld. Asus voegde een aantal extra’s toe die de schermbediening wat gemakkelijker maken voor touch, zoals extra grote sluitknoppen en het dock bovenin je 8,9 inch scherm. Klik je op een van de iconen uit het dock, dan verlaat je het Windows-opstartscherm om het (enigszins op Apple geïnspireerde) menu in te gaan. Hier vind je een soort widget-overzicht dat je naar eigen voorkeur kunt inrichten. De widgets, zoals zelfgeschreven memo's zijn, op een of twee na, na de eerste keer uitproberen weinig interessant.


Het scherm (resolutie 1024x600) kun je omdraaien en neerklappen, zodat de netbook transformeert tot tablet. In de tablet-modus verschijnt tijdens het internetten automatisch een softkey toetsenbordje waar nodig. Het typen kost me enige moeite, en met de tot mijn verbazing meegeleverde stylus gaat het me niet veel beter af. Pas later kom ik erachter dat je het digitale toetsenbordje kunt vergroten en is typen geen probleem meer.

Zoals andere netbooks is ook deze T91 muisstil. Van binnen vind je 1 gb geheugen, 16 gm SSD en een Intel Atom Z520 processor met een snelheid van 1,6 GHz. Optioneel zijn een geïntegreerd gps-systeem en een tv-tuner toe te voegen. Ook heeft de T91 wifi, Bluetooth, 3G ondersteuning, twee usb-poorten en een 0,3 megapixelcamera aan boord. Hij weegt net geen kilo en ziet er dankzij scherpere vormen iets zakelijker uit dan de eerste Eee pc. De batterij moet het volgens Asus 5 uur volhouden.

Dat netbooks snel werken en licht en handig zijn weten we ondertussen, en daar doet deze touch ook niet voor onder. De T91 is een goede keus voor mensen die vaak of graag werken in de tablet modus. Voor anderen is het touchscherm leuk, maar geen must. Een echt toetsenbord blijft de snelste optie. Of toch nog even wachten op de eerste Eee PC met voice command?

De Touch van Asus is deze zomer verkrijgbaar in zwart en wit, en zal ongeveer 550 euro kosten. Later dit jaar komt ook een 10 inch versie van de touch-netbook uit.