Vanaf 1 juni mag fotograferen in musea

Vanaf 1 juni mag fotograferen in musea

26-05-2009 14:00 Laatste update: 29-04-2018 11:12

tonie

In juni kan je in 35 musea geselecteerde kunstwerken onbeperkt fotograferen en de kiekjes rechtenvrij online zetten.

Iedereen die wel eens foto's in een museum heeft gemaakt - deed ik zondag nog - weet het: die suppoosten zijn daar lang niet altijd even blij mee. Vroeger mocht fotograferen vaak helemaal niet, maar doordat iedereen met mobieltjes sneaky kiekjes loopt te schieten, zijn veel musea wel wat milder geworden, zolang je maar niet flitst.

In meer dan dertig musea, waaronder Van Gogh, Boijmans van Beuningen en het Gemeentemuseum Den Haag, is fotograferen van bepaalde werken komende maand zelfs helemaal toegestaan. Dat gebeurt in het kader van de fotowedstrijd Wiki loves art.

Bezoekers mogen sommige geselecteerde museumstukken onbeperkt fotograferen en ze onder Creative Commons publiceren, met als doel gebruik op Wikipedia. Op Pinkstermaandag 1 juni start de fotowedstrijd, die een maand duurt.

De tien beste foto's zijn goed voor nog onbekende prijzen. Wiki Loves Art is geen exclusief Nederlands project. In februari deden vijftien Amerikaanse en Britse musea al hetzelfde. Resultaat: meer dan 10 duizend vrij gelicenceerde foto's van kunst.

In Nederland is de lijst musea dubbel zo lang. Ze hebben voor Wiki Loves Art hun collectie doorzocht op werken waarvan de auteursrechtelijke status het toestaat om foto's onder een Creative Commons licentie te publiceren.