Waisda? vraagt hulp aan internetters

Waisda? vraagt hulp aan internetters

19-05-2009 11:03 Laatste update: 29-04-2018 11:12

Corrie Gerritsma

Online video's kijken kan vermakelijk en nuttig tegelijkertijd zijn. De KRO zet crowdsourcing in om archiefbeelden te taggen.

Beeld en Geluid en de KRO starten vanaf vandaag met de website Waisda? Via crowdsourcing willen ze hun archiefmateriaal beter doorzoekbaar maken. Op de site Waisda? kunnen bezoekers trefwoorden aan videomateriaal toevoegen. Het gaat om oude Polygoon-journaals maar ook om tv-series van de KRO als Spoorloos, Profiel en Boer zoekt Vrouw.

Ze gaan er hierbij van uit dat als meerdere mensen dezelfde omschrijving toekennen aan een stuk film, het waarschijnlijk is dat die omschrijving correct is. Uiteindelijk zal het mogelijk zijn om snel en nauwkeurig een specifiek fragment uit een video terug te vinden, zonder eerst het hele item te hoeven bekijken of door te spoelen. Om het taggen aantrekkelijker te maken hebben de organisaties er een spelvorm aan toegevoegd. Voeg je tegelijkertijd met iemand anders hetzelfde trefwoord toe, dan krijg je punten.

Vind je het annotatiespel een goede bezigheid, dan kan je even vooruit. De site beschikt over tweeduizend video-items, goed voor zo'n zeshonderd uur beeldmateriaal. Om het spel echt een spel te laten zijn, zijn meer deelnemers nodig dan toen ik het net probeerde. In je eentje video's taggen is goed voor het archief, maar niet voor de punten.