Gebouw Rietveld Academie wordt 42

Gebouw Rietveld Academie wordt 42

18-05-2009 08:04 Laatste update: 29-04-2018 11:12

Vandaag viert het gebouw van de Rietveld Academie in Amsterdam zijn 42ste verjaardag. Misschien wel de laatste.

Docenten en studenten vieren de verjaardag door een menselijke slinger te vormen in het gebouw. Maar het is niet alleen feest, het is ook de strijd om het behoud van het Rietveldgebouw op zijn huidige locatie. Een kleine groep managers en projectontwikkelaars wil de Rietveld Academie namelijk verkassen naar een oud GAK-gebouw in de wijk Bos en Lommer in Amsterdam. De academie kampt met ruimtegebrek. Bovendien zou een verhuizing naar Bos en Lommer een culturele injectie voor de buurt zijn.

Tegenstanders vrezen echter dat schaalvergroting van de academie er een massale onderwijsfabriek van zou maken. Ruimtegebrek zou ook opgelost kunnen worden door minder studenten aan te nemen. Zij geloven bovendien niet dat je de status van een achterstandswijk een boost kan geven door simpelweg een school te verplaatsen van een zogenaamd 'goede' buurt naar een zogenaamd 'slechte' buurt.

Iedereen is vanmiddag om 13.00 welkom om de menselijke slinger te vormen. Ruim 2300 tegenstanders van de verhuizing ondertekenden een online petitie tegen de verhuizing. Ook Simon den Hartog, voormalig directeur van de Rietveld Academie, ondertekende de petitie.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s