Op deze terrassen schijnt de zon

Op deze terrassen schijnt de zon

12-05-2009 10:57 Laatste update: 29-04-2018 11:12

Angela Verleun

Zit je net op het terras, verdwijnt de zon achter de wolken. Dat kan beter. Voortaan eerst even zonneradar.nl checken.

In navolging van het wat sombere Buienradar lanceerde weervrouw Helga van Leur gisteren de website Zonneradar.nl. Op 55 terrassen in Nederland zijn weerstations geplaatst die de hoeveelheid zon meten en deze gegevens aan de zonnekaart doorgeven. Zowel op landelijk als regionaal niveau kun je zien of je lievelingsplekje straks zon krijgt en het zin heeft om je vrienden te bellen voor een biertje. De website geeft ook de zonnigste plek van het land aan, mocht je wel een ritje over hebben voor een dagje terras.

Zonnaradar.nl is geen initiatief van een meteorologisch instituut, dat zie je zodra je de website bezoekt. In opdracht van biermerk Wieckse werden op ruim vijftig terrassen zonnemeetinstrumenten geplaatst, ter promotie van de zomerbieren Wiekckse Witte en Wieckse Rosé. Geen zonnig terras dus, als je nog geen 18 bent en alleen maar cola drinkt.

Weervrouw Helga ziet de toekomst zonnig in: 'Leuk dat een website je vertelt waar in Nederland de zon schijnt. Ik verwacht dat veel mensen de website wel vinden. Het weer is Nederland is vaak helemaal niet zo slecht als we denken. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Nederlanders het gemiddeld aantal zonuren onderschat. Je moet alleen weten waar 'ie schijnt.'