Game van de week: Plants vs. Zombies

Game van de week: Plants vs. Zombies
8 mei om 10:08
Laatste update: 29 april om 11:12
  • Niels ’t Hooft

Door de juiste planten neer te zetten kun je zombies tegenhouden. Towerdefense maakt de stap naar een breder publiek.

Ik heb regelmatig towerdefensegames besproken in deze rubriek, Flash-spelletjes waarin je geschutstorens moet bouwen om een onaflatende stroom monsters te elimineren. Misschien zijn ze té vaak langsgekomen. Maar ja, ik ben nu eenmaal opperbevelhebber van deze rubriek, zoals een hovenier heerst over zijn tuin. En ik vind towerdefense ten eerste een heel vermakelijk speltype dat ik blijf spelen, en ten tweede vind ik het een opmerkelijk fenomeen. Nooit eerder kon je zo letterlijk zien hoe een nichefenomeen (towerdefense was oorspronkelijk een modificatie van de strategiegame Warcraft 3) razendsnel uitgroeide tot een populair subgenre.

Nu lijkt towerdefense definitief de stap naar het brede publiek te maken met Plants vs. Zombies. Het is gemaakt door PopCap, koning van de casual games met verslavende spelletjes als Bejeweled en Peggle. In Plants vs. Zombies zijn de geschutstorens planten geworden, maar de monsters bleven monsters. En je moet dus, inderdaad, als hovenier die heerst over zijn tuin, door de juiste zaden te planten zorgen dat de levende doden het huis niet bereiken.

Bright-factor: PopCap-games staan bekend om de opmerkelijke aandacht voor detail. Ieder aspect is tot in de puntjes uitgedacht en gepolijst, om het betreffende spel maar zo toegankelijk en vermakelijk mogelijk te maken. Plants vs. Zombies vormt op deze regel geen uitzondering. De game valt op door de zeer rustige opbouw: hij begint zo simpel dat ik als towerdefenseveteraan aanvankelijk teleurgesteld was. Maar de drive om te spelen bleef, en omdat er vervolgens in ieder level een nieuw element bij komt, verwerft de game haast ongemerkt een grote complexiteit. Plants vs. Zombies brengt towerdefense naar een breder publiek en is ook nog eens een uitgekiend en verslavend spel.

platform: Windows, Mac (download)
prijs: € 16

<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" width="334" height="280" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,40,0"> <param name="src" value="http://www.youtube.com/v/0N1_0SUGlDQ"><embed type="application/x-shockwave-flash" width="334" height="280" src="http://www.youtube.com/v/0N1_0SUGlDQ"></object>

Lees meer over:

Deel via