Hard en zacht tegelijk

Hard en zacht tegelijk

07-05-2009 12:35 Laatste update: 29-04-2018 11:12

Felibendy is een nieuw materiaal dat luchtig en pluizig is, maar ook plat en onscheurbaar. Japan laat zien wat je ermee kan.

Bradley Quinn, net een boek geschreven over innovatief textiel en ondertussen expert op dat gebied, sprak er op de beurs in Milaan over. En Dingeman Kuilman van Premsela, instituut voor vormgeving, zegt het al tijden: Smart Textiles hebben de toekomst. Zoals het materiaal Felibendy, dat bestaat in verschijningsvormen als dikke blokken schuim tot dunne vellen. Waterabsorberend, rekbaar, lichtgewicht en met stoom gemakkelijk in alle vormen te manipuleren. Eenmaal met stoom behandeld, voel je hard en zacht in hetzelfde materiaal.

Een voorbeeld is de wieg van Kosuke Tsumura. Uit één lap Felibendy maakt hij zowel het bakje waar de baby in ligt als de deken om 'm toe te dekken. Het resultaat lijkt een beetje op embossing, het indrukken van papier om er een merk in af te drukken, dat ooit populair was in de Nederlandse knutselhoeken.

Tsumura maakt ook kleine lapjes die als puzzelstukjes in elkaar gestoken kunnen worden. Daarmee kun je van alles maken. Zelf maakte hij er een kledingstuk van.