Varkensgriep besmettelijk op Twitter

Varkensgriep besmettelijk op Twitter

27-04-2009 08:55 Laatste update: 29-04-2018 11:12

Jaap Stronks

Genoeg nieuwe media om het nieuwe griepvirus te volgen - maar Twitter toont zich de minst betrouwbare.

Doorgaans ben ik de eerste om de zegeningen te tellen van nieuwe media als Twitter om dode bomen en andere traditionele media af te troeven op nieuwsgebied. Het omgekeerde kan evenzeer gelden: Twitter laat zich niet van zijn beste kant zien als het gaat om verslaggeving van de varkensgriep, getuige artikelen als Swine flu: Twitter's power to misinform.

Op Twitter zelf was het al een tijdje te zien - wie zoekt op #swineflu wordt al dagenlang overspoeld door de meest uiteenlopende nieuwsroddels. Daarbij komt dat er genoeg grappenmakers als Bert Brussen rondlopen die doen alsof ze net uit Mexico zijn teruggekeerd met een verdachte verkoudheid.

Terwijl het wachten is op een nieuwe Twitter-dienst die zorgt voor een betere signal to noise ratio, zijn er natuurlijk zat andere sites waar goede informatie te verkrijgen is. Het Engelstalige Wikipedia-lemma 2009 swine flu outbreak is een goed startpunt, gecombineerd met deze handige Google Maps-kaart met besmettingshaarden. Ook is er al een aparte Wiki en het YouTube-kanaal van The Centers for Disease Control and Prevention is ook aanbevelenswaardig. Meer webtips welkom in de comments.

Update: zie ook deze comic van het altijd briljant XKCD.