Uitlegparty: Twitter voor gevorderden

Uitlegparty: Twitter voor gevorderden

09-03-2009 14:42 Laatste update: 29-04-2018 11:43

Corrie Gerritsma

Twitter is onmisbaar geworden online. Met deze tools gebruik je Twitter efficiënt en word je een Twitter-pro.

Je hebt je aangemeld bij Twitter en volgt tientallen of honderden mensen met je favoriete Twitter-client. Dat is bijna een dagtaak. Hoe zorg je ervoor dat je weet wat er speelt? Dat je de juiste mensen volgt en geen breaking news mist, maar ook nog tijd overhoudt om je eigen werk te doen? Met deze tips en tools word je een Twitter Pro.


Wie
Hoe meer mensen gaan twitteren, hoe meer er interessant voor je zullen zijn. Je begint makkelijk met het volgen van nieuwssites, je vrienden, collega's en misschien wel een wereldberoemde ster als Demi Moore of David Lynch. Alleen, hoe vind je die creatieve webbouwer in het oosten van het land, of die fanatieke concertganger die wel met je mee wil?
Michiel Berger houdt een Twittergids van Nederland bij. Hij indexeert de bio-teksten uit profielen en groepeert ze naar bijvoorbeeld locatie of beroep. Zo vind je eenvoudig een overzicht van journalisten of Groningers op Twitter. Wel een beetje een self-fulfilling prophecy, want hoe hoger in die lijst, hoe meer nieuwe followers en hoe hoger in de lijst.

TwitterGrader is een soort Twittergids, maar dan internationaal. Ga je op vakantie naar een bepaalde stad, hier vind je je mogelijke persoonlijke reisleiders. Deze tool geeft je ook statistieken over je eigen twittergebruik, zoals een tweetcloud met woorden die je het meest gebruikt. Mr. Tweet geeft je aanbevelingen op basis van je Twitternetwerk. Zo laat hij de mensen die jou volgen maar die jij nog niet volgt, aangevuld met statistieken die je mogelijk doen besluiten om ze toch maar te gaan volgen. Ook tipt hij influencers die relevant voor je zijn en die je nog niet volgt.

Hot topics en filteren
Twitter heeft zich onder andere bij breaking news als de vliegtuigcrash bij Schiphol bewezen als razendsnelle nieuwsbron. Om tweets te filteren op bepaalde onderwerpen kun je bijvoorbeeld Twitterfall gebruiken. Voer je een woord in, dan zie je alle tweets die dat woord bevatten (bijvoorbeeld Schiphol of blackberry) vrijwel realtime binnenkomen.
Op Twitscoop kun je op ieder moment in een tag cloud zien welke woorden het meest worden gebruikt. Ten tijde van de vliegramp bij Schiphol waren de woorden Schiphol, crash en turkish daar groot te zien. Je kunt ook de geschiedenis van een trend opzoeken door op te vragen hoevaak een bepaald woord de afgelopen dagen werd genoemd, bijvoorbeeld hoe populair de Twitter app Tweetdeck is.

Een andere mogelijkheid voor filtering is om je tweet een speciale hashtag (#) mee te geven. Dit is een populaire optie bij gebeurtenissen die veel Twitteraars delen, bijvoorbeeld events als Lowlands (#ll09), het partijcongres van D66 (#d66) of vanuit huis gezamenlijk commentaar geven op tv-programma's als Pauw en Witteman (#penw). Een overzicht van de tweets met een bepaalde hastag vind je op search.twitter.com of via hashtags.org.

Soms word je na een tweet over een bepaald onderwerp onmiddellijk gevolgd door een Twitteraccount over dat onderwerp. Dat overkwam mij toen ik schreef dat ik boodschappen bij AH ging doen, onmiddellijk volgde @AHbonus mij. Zo'n follower gebruikt een toepassing die 'm op de hoogte houdt van bepaalde woorden, zoals Tweetbeep. Dit is een soort Google Alert maar dan voor Twitter. Geef een paar woorden aan en je krijgt er melding van in je mail zodra ze gebruikt worden op Twitter.

Voorgaande toepassingen zorgden ervoor dat je die tweets ziet die je wilt zien, maar andersom filteren kan ook. Twalala laat juist tweets weg met bepaalde woorden. Word je gek van de gesprekken over voetbalplaatjes en ben je bang dat iemand spoilers van je favoriete tv-serie weggeeft? Twalala zorgt dat je die tweets niet ziet.

Met Twittangle kun je onder je followers een hiërarchie aanbrengen door ze in groepen in te delen. Zo kun je kiezen om soms alleen tweets van je favoriete vier twitteraars binnen te krijgen, en dan weer van alle 263. Dit kan trouwens ook met de Twitterclient Tweetdeck. Maak bijvoorbeeld een groep aan van nieuwssites of nieuwsmakers, of een met je collega's of andere voetbalfans. Dit maakt de stroom aan tweets overzichtelijker.

Handig
Elke dag komt er wel weer een grappige of handige nieuwe site of tool beschikbaar die je voor Twitter kunt gebruiken. Je hebt niet alleen Twitterclients die steeds meer kunnen, van Thwirl tot Twinkle, maar ook veel websites die je voor Twitter kunt inzetten. Een kleine selectie:

Twittercal: Voeg vanuit Twitter items toe aan je Google Calendar. Meld je aan en stuur toevoegingen aan je agenda naar @gcal.

Twitterfeed: zorg ervoor dat je blogostings, nieuwe foto's of andere RSS-items op Twitter worden gepost met een zelf te kiezen interval.

Tweetburner: maarkt url's van links die je plaatst korter en geeft statistieken van het aantal kliks.

Twitt Poll: Tool om een pollvraag op twitter te stellen, eigenlijk een redirect naar een poll op een website.

Secrettweet: Twitter is geen plek voor gehimen, wil je toch wat kwijt, op secrettweet worden ze anoniem gepost. De Twitter-versie van de blog Post Secret.

Power Twitter: Add-on voor Firefox waardoor je de verkorte url's en links naar foto's die in tweets worden geplaatst kunt zien zonder door te klikken.

Group tweet: Equivalent van groeps-sms: stuur een aantal twitteraars tegelijk hetzelfde bericht. Al je collega's of vrijdagmiddagborrelvrienden bijvoorbeeld.

Tweetlater: Heb je het echt druk vandaag, dan kan je je tweets allemaal tegelijk schrijven en zo schedulen dat ze later worden gepost.

Natuurlijk is deze lijst niet compleet. Laat je eigen tips achter in de comments. En volg @brightsite.