Google Street View nu in Nederland

Google Street View nu in Nederland

19-03-2009 08:16 Laatste update: 29-04-2018 12:14

Google heeft  de 360 graden straatfoto's in Nederland gelanceerd voor onder andere Amsterdam, Rotterdam en Groningen.

De optie Street View in Google Maps geeft je 360 graden-panorama's op straatniveau. Dat is bijvoorbeeld handig bij het plannen van een route: je ziet de omgeving die je onderweg tegenkomt. Straten waar Street View beschikbaar is hebben een blauw randje in Google Maps. Door het gele poppetje op een stuk straat te slepen krijg je de straatfoto's te zien. Je kunt die 360 graden ronddraaien.

Google Nederland geeft later vanochtend meer uitleg over Street View in Nederland. Niet elke straat is beschikbaar. Waarom een groot deel van de Herengracht niet en de Keizersgracht wel? In de rechterbovenhoek verschijnen op straatniveau soms kleine versies van door internetters geüploade foto's van die locatie op fotosite Panoramio. Een paar voorbeelden: een lege Dam, de drukke Dappermarkt,de zonnige Wallen, en Artis. En hey, voor het Bright-kantoor staat iemand te wachten. Rotterdam? Vrij stil bij het Booijmans van Beuningen, de Kuip en de Erasmusbrug.

Privacyproblemen rond Street View zijn in de VS regelmatig in het nieuws geweest. Met onder meer rechtszaken van mensen die protesteerden tegen Google's beelden van hun tuin of bijna in hun garage. Het is afwachten wie er in Nederland gaat klagen. Bezoekers van de hoerenbuurt bijvoorbeeld?

De complete lijst met steden en dorpen in Nederland waar Street View momenteel werkt: Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Edam, Zaanstad, Koog aan de Zaan, Zaandijk, Ouder-Amstel, Amstelveen, Diemen, Weesp, Barendrecht, Spijkenisse en Hoogvliet.

Op een grijze dag reed Google's foto-auto ook door mijn straat in Amsterdam. Van een auto's is het kenteken niet vaag gemaakt, zoals Google's software in de meeste gevallen doet. Jammer dat de kat niet in de vensterbank lag, dat had ik zo gehoopt. Collega Debbie heeft zichzelf inmiddels gespot op Google Maps. Who's next?