Live: vliegtuigcrash op Schiphol

Live: vliegtuigcrash op Schiphol

25-02-2009 09:50 Laatste update: 29-04-2018 12:14

Jaap Stronks

Vanochtend crashte een vliegtuig bij Schiphol. Twitteraars deden als eerste live verslag: 'Dit ziet er niet goed uit.'

BNR Nieuwsradio-luisteraars hebben gemeld dat op Schiphol een vliegtuig is neergestort. Op het moment van schrijven explodeert Twitter van de reacties; Twitteraars @quidome en @nipp zijn ter plaatse. Nipp zegt niets te weten over overlevenden of andere informatie: 'A lot of emergency services rushing to the scene. Still no more info. Can't find any info on the net.' Ook @Patrick is erbij: '"Schiphol airport is closed due to a problem with an inbound flight." I'm in the plane and via Twitter I see there is a crash!'

@Timkro meldt dat er mensen uit het vliegtuig zijn gekomen. Wie het live wil meevolgen, zie ook deze Twitter-search...

Update: inmiddels ook op NOS. zie een eerste Twitpic, credit @diederikm. Ook goed om volgen: twitterfall.com/schiphol. Zie ook @breakingnewson: het was een Turkse Boeing 737-800 met 100-250 mensen aan boord. Naar verluidt zijn er overlevenden; twitteraars hebben mensen naar buiten zien komen; er zou 'geen paniek' zijn.

Update: en we hebben live audio. Er zijn veel ambulances en er zijn gewonden die verzorgd worden. Verslaggever ziet een gewonde op een brancard weggebracht worden. Hij kan niet met zekerheid zeggen of er doden zijn gevallen, maar vliegtuig is doormidden gebroken en het is 'zeker aannemelijk dat er doden zijn gevallen'.

route crash

Update: verslaggever Ewout de Bruin vertelt dat hij nu bij de romp staat die nog intact is; het is een 'grote chaos' maar de hulpverlening is 'goed op gang gekomen'. Hij ziet 'geen doden en geen gewonden liggen'.

route crash 2

Update: inmiddels is de mainstream-pers er volledig op gestort. Zie Google News en live-beelden via Journaal 24. Dat betekent dat hier geen updates meer komen; voor Bright was immers niet zozeer het nieuws zelf publicatiewaardig, maar vooral dat op internet (met name Twitter) collectief de gebeurtenissen werden meebeleefd voordat traditionele media er bovenop zaten. Tot slot: @pvdp houdt op de website van De Pers een liveblog bij.