Bright 25 van 2007

Bright 25 van 2007

27-12-2007 09:40 Laatste update: 29-04-2018 12:45

Net als in 2005 en 2006 presenteren wij aan het einde van het jaar de Bright 25.

Met de hoogtepunten van twaalf maanden techlifestyle. 'Goeiemoggel!'

25 :: Jawbone
De eerste Bluetooth-headset die wij durven aan te raden. Dankzij noise-cancellation technologie kun je eindelijk een gesprek voeren. En hij ziet er heel Star Trek uit.

24 :: Joost
Nog niet helemaal de toekomst van televisie zoals wij die voor ons zien, maar een hele goede poging om internettelevisie vorm te geven. Nog iets meer interactieve features graag!

23 :: Lolcats
Foto's van huisdieren met foute teksten. Niets meer en niets minder is de site Icanhascheezburger.com, maar wel goed voor uren klikplezier. Eindelijk weer wat door te sturen aan je vrienden.

22 :: HDTV
De geplande doorbraak van HDTV is uitgebleven, mede door het geringe aantal kanalen dat in HD uitzendt. Dat platte Full HD televisietoestel hebben we natuurlijk wel thuis staan.

21 :: Goeiemoggel
Geen idee meer waarvoor de KPN-commercial reclame maakte - nou vooruit: voor smartphones - maar 'goeiemoggel' en 'inktvip' hebben eindelijk 'goedesmorgens' uit de kantoren verdreven.

20 :: Airdrop Shelter
De jonge garde liet dit jaar van zich horen getuige de selectie Creative Class 2007 in Bright 18. De Airdrop Shelter van Rita Giesbers van de HKU sprong er bovenuit.

19 :: Air Car
Een auto die rijdt op (samengeperste) lucht. Briljant. Groener kan niet. Jammer genoeg is de auto nog niet in productie maar dat duurt hopelijk niet lang meer. Onze Meike reed erin.

18 :: Twitter
Sms'en meets webloggen. Twitter introduceerde het microbloggen en opende een heel nieuw kanaal voor roddel en nieuwtjes. Je kunt Bright ook op Twitter volgen.

17 :: Duin 4.0
Deze installatie van Daan Roosegaarde vertaalde geluid en beweging van voorbijgangers naar licht aan het uiteinde van honderden halmen. Prachtig.

16 :: Olympus mju 770
Waterproof tot 10 meter, shockproof tot 1,5 meter hoogte, 7 megapixel aan boord, en een stugge, strak metalen body. Waarom zijn niet alle compactcamera's zo gebouwd?

15 :: Super Mario Galaxy
Met de wiimote transformeer je Mario van honingbij tot spook of schaatser om hem op allerlei inventieve planeten te laten strijden met eindbazen en de steeds wisselende zwaartekracht. Op iedere planeet wacht je nieuwe vindingrijkheid. De vrolijkste game van het jaar.

14 :: Digitalism
Het album Idealisme is het debuut van het jaar. De sound van het Duitse duo doet denken aan Hot Chip maar dan pittiger. Aanraders zijn de nummers Pogo, Apollo-Gize, Echoes en Magnets.

13 :: Smile Shutter
Sony introduceerde een technologie die voortborduurt op Face Detection en maakt dat je camera wacht tot je lacht. Het werkt echt.

12 :: Iliad
Amazon lanceerde onlangs in de VS de Kindle e-bookreader, maar de Iliad van iRex uit Eindhoven is al langer beschikbaar. Hij heeft bovendien een groter scherm en staat meer open voor allerlei documenten. Of hij het boek gaat vervangen? Wij zijn er klaar voor.

11 :: Facebook
Hyves tikte zijn 5 miljoenste lid aan eerder deze maand, maar het is Facebook dat de hoogste ogen gooide. Frisser van stijl, meer site-applicaties en onder Nederlandse gebruikers is 70% vrouw!

10 :: 2 girls 1 cup
Het filmpje met vieze poep- en piessex was al een viral-hit. De vele videoreacties die er op volgden, waarin in de meeste gevallen is te zien hoe mensen reageren als ze voor het eerst naar de video kijken, maken het definitief een internetklassieker.

9 :: Nuna4
Voor de vierde keer op rij wereldkampioen. Kudos aan de TU Delft (en Wubbo Ockels natuurlijk). Eervolle vermelding in deze context is het zonnecelraam ontwikkeld aan de RUG.

8 :: Esmee Denters
Ze is geen Amber Lee maar staat intussen op eigen kracht op 70 miljoen views bij YouTube. Het wordt wel tijd voor het echte werk, dat soundmixen op d'r slaapkamer kennen we nu wel.

7 :: Heroes
De beste tv-serie sinds Lost. Dat vinden gelukkig meer mensen dus kunnen we de afleveringen lekker snel downloaden op BitTorrent.

6 :: Halo3
Aangekondigd als de game van het jaar. En dat is het ook. Je zou er bijna een Xbox 360 voor kopen.

5 :: Softseating
Wonderlijk meubel van het Canadese Molo Design gemaakt van kraftpapier. Dat brengt wat balans in huis naast al die apparatuur.

4 :: The Pirate Bay
Scoorde begin 2007 al veel punten door de OscarTorrents te organiseren en heeft nu plannen om een eigen protocol te lanceren dat beter is dat BitTorrent. We zijn stiekem best wel fans van deze vrije jongens uit Zweden.

3 :: N95
Het nieuwe vlaggenschip van Nokia kan alles en werkt bijna optimaal. Onze voorkeur gaat wel uit naar de 8 GB versie van de N95.

2 :: Google Docs
Microsoft Office is duur en heeft te veel features die je toch niet gebruikt. Het online antwoord van Google is gratis en laat je bovendien documenten delen.

1 :: iPhone
Met afstand de nummer 1 in de lijst voor 2007. De telefoon van Apple kan niet alles maar werkt perfect. Eindelijk gebruiken wij nu mobiel internet. En dan moet de 3G versie nog komen.

Zie ook de Bright 25 van 2005 en 2006.