YouTube wist a capella coverliedjes

YouTube wist a capella coverliedjes

05-02-2009 09:21 Laatste update: 29-04-2018 12:45

Jaap Stronks

Na het verwijderen van achtergrondmuziek verwijdert YouTube nu ook video's waarin tienermeisjes liedjes nazingen.

Eentje uit de categorie 'het moet niet gekker worden'. Amper drie weken geleden schreef ik dat YouTube de achtergrondmuziek uit filmpjes ging wissen; auteursrechtelijk beschermde geluidsclipjes worden nog wel eens als soundtrack voor homevideo's of machinima-filmpjes gebruikt, en dat MAG natuurlijk helemaal niet.

De volgende stap is het wissen van video's waarin webcammende talenten in de dop hun favorietje liedje zingen achter de computer. YouTube-gebruiker JulietOriginals is er in elk geval niet blij mee, zie onderstaande video.

Ere wie ere toekomt: degene die het detectiesysteem 'Content ID System' heeft ontworpen dat automatisch YouTube-video's scant op beschermde muziek heeft een puik staaltje werk afgeleverd. Misschien is het machientje echter een tikkie te scherp afgesteld, want dit kan niet de bedoeling zijn. Of was het geen broodje-aapverhaal dat je officieel geen Happy Birthday mag zingen op openbare plekken?

Volgens de Electronic Frontier Foundation niet: die zegt dat het systeem ten onrechte de echte overtredingen en vormen van fair use op één hoop gooit.