YouTube wist achtergrondmuziek uit video's

YouTube wist achtergrondmuziek uit video's
16 januari om 13:18
Laatste update: 29 april om 13:16
  • Jaap Stronks

YouTube gaat de illegaal toegevoegde achtergrondmuziek uit video's verwijderen - op eigen initiatief.

Het is moeilijk voorstelbaar, een toekomst zonder dansende bakvissen, uitglijende oma's en Machinima-soaps op YouTube zónder commerciële achtergrondmuziek die er zonder toestemming van rechthebbenden is ondergeplakt. Toch lazen we deze week dat YouTube-eigenaar Google daar mee is begonnen - weliswaar op eigen initiatief, maar duidelijk in een poging de betrekkingen met platenmaatschappij Warner Music te verbeteren. Die staat immers in de startblokken om zijn muziek elders te stallen - waarna YouTube vervolgens uiteraard extra hard zal worden aangevallen om copyrightschendingen.

Ondertussen zitten de gebruikers alvast met de gebakken peren. Want wat zijn de implicaties hiervan? Wel, Mashable zet vandaag op een rijtje wat we zullen moeten missen. Het cultureel fenomeen Rickrolling wordt de nek om gedraaid. Die hilarische remix van twee vrijwel identieke Nickelback-nummers is ook al offline. Je Guitar Hero-kunsten vertonen aan de wereld? Vergeet het maar. Enzovoort, enzovoort.

Luidt de conclusie 'Warner begrijpt er niks van'? Misschien, maar waarschijnlijk vindt Warner die Nickelback-video's ook wel geinig - het wil alleen meer controle over hoe ze gepubliceerd en beluisterd worden. Of nou ja: het wil dat ervoor betaald wordt - wat een vrij lastige eis is. Warner pusht immers ook de betaalde muziekstreamservice Lala bij Facebook, en torpedeert tegelijkertijd Facebook Music.

Ondertussen in Nederland: Buma / Stemra presenteerde gisteren het nieuwe licentiehuis. Aan de licentie voor 'secundaire openbaarmaking' via video's wordt nog gewerkt - maar dat ervoor betaald moet worden, staat al vast.

Lees meer over:

Deel via