'Gevaar internetpedo's overschat'

'Gevaar internetpedo's overschat'

14 januari om 08:49
Laatste update: 29 april om 13:16
  • Jaap Stronks

Worden kinderen op netwerksites bedreigd door hordes seksuele roofdieren? Uit onderzoek blijkt dat het allemaal wel meevalt.

Geen effectiever vorm van incidentenjournalistiek dan de internetpedo-reportage. Naar aanleiding van een enkele zaak waarbij een kind digitaal seksueel wordt gemolesteerd, of na aanvankelijke online-avances ook fysiek, roepen journalisten en bezorgde ouders moord en brand. Het levert bovendien smakelijke televisie op, helemaal als je zo'n geval gaat uitlokken om een heterdaadje te filmen.

Gevolg is dat het probleem wellicht groter lijkt dan het is. The New York Times meldt dat uit intensief onderzoek blijkt dat het - in elk geval in de Verenigde Staten - een zeldzaamheid is dat een kind wordt geconfronteerd met seksuele avances door een volwassene. Als het al gebeurt betreft het meestal een leeftijdsgenoot of doet de minderjarige in kwestie vrijwillig mee - en speelt er een andere kwestie die een werkelijk probleem is, zoals drugsgebruik.

De vraag is nu: geldt in Nederland hetzelfde? Hoewel zo'n onderzoek ook in Europa welkom is, zullen de resultaten waarschijnlijk weinig afwijken. Het is nu eenmaal een type probleem dat disproportionele media-aandacht krijgt. En dat kan schadelijk zijn: in november bedreigde de PvdA Hyves even in zijn voortbestaan (zo ongeveer) door Kamervragen te stellen over een mogelijk verplichte leeftijdsidentificatie - kinderen zouden massaal 'illegaal' Hyven. Achterliggend motief: de PvdA was bang dat kinderen op Hyves te gemakkelijk benaderbaar zouden zijn voor 'loverboys en pedofielen'. 16 december stelden de PvdA-kamerleden hierover opnieuw kamervragen, ditmaal naar aanleiding van een uitzending van Peter R. de Vries.

Lees meer over:

Deel via