Uitstoot van Google in kaart gebracht

Uitstoot van Google in kaart gebracht

13 januari om 15:02
Laatste update: 29 april om 13:16

Hoe meer je online zoekt, hoe vervuilender je bezig bent.

Wij Nederlanders kunnen niet googlen en dat is heel triest. Niet omdat we zo beroerd zoeken maar iedere keer dat we op de meest populaire zoektermen als Hyves, Marktplaats en YouTube zoeken dan produceren we zo'n 7 gram CO2 blijkt uit een onderzoek van de Harvard Universiteit.

Twee keer zoeken en je stoot net zoveel CO2 uit als een elektrische waterkoker doet voor het zetten van een kop thee. Dat is schrikbarend. Het is nog niet eens lunchtijd nu ik dit schrijf en als ik naar mijn browsergeschiedenis kijk, dan heb ik voor de research voor het schrijven van een viertal blogjes al zo'n vier liter aan thee-CO2 verspilt.

Volgens de studie stoot Google meer CO2 uit per zoekterm dan concurrenten omdat Google super snel resultaten genereert. Dat kan alleen omdat Google meerdere databanken tegelijkertijd raadpleegt en dat levert weer meer CO2 op.

De CO2 van een kopje thee lijkt misschien niet veel, maar gemiddeld worden er zo'n 200 miljoen zoekacties per dag ondernomen. Volgens Google gebruikt je pc in de tijd die je nodig hebt om te zoeken echter meer energie dan Google nodig heeft om je vraag te beantwoorden.

Volgens TechCrunch zijn bovenstaande gegevens die The Times publiceerde overigens niet correct.

Lees meer over:

Deel via