Gebruik YouTube-video's in HD

Gebruik YouTube-video's in HD
13 januari om 14:08
Laatste update: 29 april om 13:16
  • Jaap Stronks

YouTube verbergt HD-video's voor Europeanen. Met deze tips kun je alsnog HD-filmpjes kijken, uploaden én embedden.

Groot nieuws vorige maand: YouTube plaatste de link 'Watch in HD' bij video's die oorspronkelijk in dat formaat waren geüpload. Tenminste, bij Engelstalige kijkers (zowel English US als English UK); anderstaligen moeten het met de link 'bekijken op hoge kwaliteit', 'guarda in alta qualità' of '以高品质观看' doen - dat met 480 bij 270 in plaats van 1280 bij 720 nog altijd vele malen kleiner is. Discriminatie!

Nu wilde ik een HD-video, geschoten met mijn nieuwste aanwinst de Kodak Zi6, op zo hoog mogelijke kwaliteit op het web plaatsen. Vimeo bleek al betere kwaliteit te leveren dan Blip.tv, maar ik wilde YouTube ook wel eens uitproberen. Na veel gepruts en gegoogle kwam ik erachter dat de link 'Watch in HD' alleen verschijnt wanneer je linksbovenaan de YouTube-pagina de taalinstelling verandert in Engels - je lokatie doet er niet toe.

Klaar is Kees! Of toch niet helemaal: want je wil natuurlijk dat ook anderen jouw prachtige rolprent in glorieus HD-formaat kunnen aanschouwen. ICT & onderwijs-goeroe Pierre Gorissen to the rescue: hij kwam er achter dat je door &fmt=22 achter de url te plaatsen, iedere bezoeker doorstuurt naar de HD-versie van je video. Probeer het zelf: hier vind je mijn filmische hoogstandje.

Een wérkelijk huzarenstukje heeft Gorissen echter afgeleverd door een script te schrijven dat codes genereert waarmee je video's in HD-formaat kunt embedden. Dat biedt YouTube zelfs aan Amerikanen niet uit zichzelf aan - lopen we met Hollandse slimmigheid alsnog voor op die yanks. (Update: nou ja, de Yanks kunnen het ook en zelfs al iets langer, maar niet met zo'n handig scriptje...)

Lees meer over:

Deel via