Rem Koolhaas richt de Noordzee in

Rem Koolhaas richt de Noordzee in

12 januari om 15:09
Laatste update: 29 april om 13:16

OMA, het Nederlandse architectenbureau aan de wereldtop tekent een plan voor de Noordzee als duurzame accu van Europa.

Vandaag presenteert OMA een masterplan voor de Noordzee. Een ring van kabels verbindt daarin de windmolenparken van de zeven Noordzeelanden. In het midden van de ring brengt een internationaal instituut voor duurzame energie expertise bij elkaar. Nederland ligt niet alleen centraal in het plan, maar heeft op dit gebied veel kennis in huis en lijkt zo de aangewezen leidinggevende.

Met gedeelde infrastructuur en gedeelde kennis kunnen de Noordzeelanden de omslag van fossiele naar duurzame energie realiseren. Rond 2050 kan Europa door windenergie, in combinatie met zonne-energie, redelijk onafhankelijk zijn van de oliestaten en Rusland. Windenergie op de Noordzee kan op den duur net zoveel energie leveren als de olie in de Perzische Golf nu.

In het plan zijn windparken zo gegroepeerd dat grote aaneengesloten natuurgebieden ontstaan. Windmolenparken bieden beschutting aan vissen en andere dieren. Doordat bij de windmolens niet meer grootschalig wordt gevist kunnen kunstmatige riffen tussen de molens ontstaan, met een verrijking van het zeeleven als gevolg.

Als iemand de internationale politiek kan overtuigen en bundelen, dan zal het toparchitect Rem Koolhaas zijn.

Lees meer over:

Deel via