Cyberlegers bedreigen web2.0

Cyberlegers bedreigen web2.0

12 januari om 13:33
Laatste update: 29 april om 13:16
  • Jaap Stronks

Complete legers uit het Midden-Oosten en China bedreigen het vrije debat op internet - ook in het Westen.

Het web is een vrijplaats van authentieke meningen en daarbij per definitie een democratisch medium, zo zegt menig internetoptimist. Maar hordes al dan niet georganiseerde of gecontroleerde reaguurders en bloggers zetten die denkwijze onder flinke druk.

Nu is het de vraag of Bush veel beter heeft verdiend, maar het initiatief ByeDubya.com om hem een afscheidskaart te sturen, samengesteld uit talloze ingestuurde reacties, loopt nogal in de soep. Nu is het prima als Amerikanen zich daar kritisch uitlaten, maar de site wordt voornamelijk aangevallen door talloze kritische commenters uit het Midden-Oosten, meldt NU.nl.

Misschien is dat slechts peanuts vergeleken met wat komen gaat. Datamation schrijft dat China een heus cyberleger van honderdduizenden reaguurders heeft samengesteld om op het web zogenaamd authentieke, positieve meningen over China en de Communistische Partij te verkondigen. Ze staan ook wel bekend als het 50-cents-leger, naar de vergoeding per online-reactie (omgerekend zo'n vijf eurocent).

De gevolgen zijn mogelijk immens. Democratische nieuwssites en kennisbronnen als Digg en Wikipedia zijn kwetsbaar voor manipulatie, waarmee de vrijheid van meningsuiting in gevaar komt. De enige mazzel die we hier hebben: Chinezen spreken geen Nederlands...

Lees meer over:

Deel via