Mobiele Uitzending Gemist gepresenteerd

Mobiele Uitzending Gemist gepresenteerd

17-12-2008 16:27 Laatste update: 29-04-2018 13:47

tonie

De mobiele versie van Uitzending Gemist werkt op 200 verschillende toestellen, maar niet op de iPhone.

De mobiele applicatie van Uitzending Gemist ondersteunt 200 verschillende toestellen, waaronder Windows Media, Symbian- en Java-telefoons. De iPhone zit er nog niet tussen. De streams zijn in 200 kbps-kwaliteit op de mobiel in de formaten WMV en 3GP. De applicatie is te krijgen door GEMIST te sms'en naar 9090 of ga op je telefoon naar m.omroep.nl/gemist.

Er is ook een mobiele webversie van Uitzending Gemist op m.uitzendinggemist.nl. Als je toestel streaming video in 3gp of wmv ondersteunt, kan je ook direct programma's bekijken via je mobiele browser. Er komt dagelijks 20 tot 30 uur aan programma's van Nederland 1, 2 en 3 beschikbaar voor op de mobiel. Het gaat om een selectie van de programma's, op het gewone Uitzendinggemist zijn er meer beschikbaar. Alleen de uitzendingen van gisteren en vandaag zijn mobiel te bekijken.

KPN-klanten kregen een waarschuwing tijdens de lanceringsbijeenkomst van Uitzending Gemist Mobiel in Amsterdam: bij KPN valt streaming video op de mobiel buiten het flat fee-abonnement. Een deel van de klanten die streams via een gewone mobiele internetverbinding opvraagt, moet een extra bedrag per minuut betalen.

Bovendien ondersteunt de provider bij het kiezen van een zogeheten streaming toegangspunt vaak geen streams boven de 115 kbps, terwijl de mobiele Uitzending Gemist-streams dus 200 kbps zijn. 'Ik snap het als KPN-klanten zich misschien opgelicht voelen', sprak Roeland Stekelenburg, chef internet van de NOS.

Alle mobiele applicaties van omroepen krijgen een knopje naar een onderling programmamenu. Vanuit Uitzending Gemist mobiel is nu ook door te klikken naar de programma's van NOS Mobiel en 3FM Serious Request, dat ook sinds woensdag een eigen telefoon-applicatie heeft.

Ook abonnees van andere telecombedrijven kregen een waarschuwing: gebruik Uitzending Gemist op de mobiel niet in het buitenland. 'Een NOS Journaal kijken kost je dan 65 euro per keer', aldus Stekelenburg.

Volgens de internetchef van de NOS wordt er nog gesproken met Apple en T-mobile over het aanbieden van de NOS Mobiel-applicatie, maar omdat daar streaming video in zit, lopen de onderhandelingen stroef. Apple is niet happig op streaming video op de iPhone. De Nederlandse video-applicatie Mobinews voor de iPhone ondervond dat onlangs ook. Door de beperkingen van Apple kan dat programma ook alleen via WiFi worden gebruikt.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s