Kies je wijn uit op de digitale wijnkaart

Kies je wijn uit op de digitale wijnkaart

03-12-2008 15:37 Laatste update: 29-04-2018 13:47

Jaap Stronks

Driesterrenrestaurant Oud Sluis introduceert de wijnkaart met touchscreen.

Het is de vraag of restaurants obertaken naar digitale gadgets & gizmo's moeten outsourcen - menselijk contact is ook wat waard, niet waar? Als je daarentegen een wijntje of 1100 op de kaart hebt staan, dan zijn technische hulpmiddelen wellicht een uitkomst. Driesterrenrestaurant Oud Sluis van chef Sergio Herman heeft daarom een digitale wijnkaart laten maken.

De wijnkaart is gemaakt door Epesi, dat ook de (tamelijk irritante) Flash-website van Oud Sluis heeft gebouwd. Zo'n touchscreen is een aardige noviteit, maar het probleem is dat de klant hierbij extra verantwoordelijkheid krijgt om zelf een keuze te maken.

Vorige maand verscheen The Wired Wine List, dat een gedegen analyse biedt van de technologisering van de wijnkeuze in het restaurant. Mogelijkheden te over: het projecteren van de kaart op een muur of tafel (zie afbeelding), waarbij licht- en bewegingssensoren worden ingezet om de keuze te maken en vast te leggen, lijkt me wel wat. Bijkomend voordeel is dat een wat groter projectieformaat de ober in staat stelt samen met de klant door de lijst te grasduinen (en eventueel afbeeldingen en video's te laten zien), iets wat met de wijnkaart van Oud Sluis iets moeilijker is.