Nederland bouwt mee aan supertelescoop

Nederland bouwt mee aan supertelescoop

03-12-2008 09:28 Laatste update: 29-04-2018 13:47

Diana den Held

Nederland draagt 18,8 miljoen euro bij aan de Europese Extremely Large Telescope (E-ELT) met een spiegeldiameter van 42 meter.

Astronomen gaan met de E-ELT de vorming en evolutie van sterrenstelsels onderzoeken vanaf de eerste melkwegstelsels. Het zoeken naar de invloed en herkomst van donkere materie en donkere energie neemt daarbij een centrale plaats in. Ook zal de E-ELT worden gebruikt voor het bestuderen van exoplaneten en de vorming van nieuwe sterren en hun planetenstelsels.

De E-ELT staat al sinds 1996 op het verlanglijstje van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO), het wordt gezien als hét optisch-infrarode paradepaardje van deze tijd. Sinds 2006 zijn onderzoekers bezig met een serieuze en gedetailleerde inventarisatie waarvan nu de eerste resultaten bekend worden gemaakt. Het is nog niet bekend waar de E-ELT wordt gebouwd. Kandidaten zijn onder andere Chili, Argentinië en Spanje.

ESO en de Europese astronomische gemeenschap hopen de ontwerpstudies van de E-ELT in de loop van 2010 af te ronden. De telescoop zelf is naar verwachting in 2017 beschikbaar voor de eerste waarnemingen. De totale kosten voor de bouw van de E-ELT worden geschat op 950 miljoen euro.