Regering 2.0: blogger ontslagen, Facebooker opgepakt

Regering 2.0: blogger ontslagen, Facebooker opgepakt

01-12-2008 09:23 Laatste update: 29-04-2018 13:47

Tonie van Ringelestijn

Bij ons twittert minister Verhagen, maar de regeringen van België en Kroatië hebben nog wat moeite met Web 2.0.


De Belgische defensieminister Pieter de Crem moest zich afgelopen week in het parlement verantwoorden over zijn gedrag in een New Yorkse kroeg. De Crem was in die stad op werkbezoek en zou 's avonds in een café ladderzat vulgaire liedjes hebben gezonden. Barkeepster Nathalie, een Antwerpse met een Nederlandse nationaliteit, bleek echter een weblog te hebben en schreef daar op hoe zeer ze walgde van het gedrag van de minister.

De rel werd gesust doordat de minister zich verweerde met een redenering in de trant van 'kijk eens hoe gevaarlijk weblogs zijn en dit kan tegenwoordig iedereen overkomen'. Een belletje van het ministerie naar de kroegbaas zorgde er ook nog eens voor dat de barkeepster haar baan kwijtraakte. Maar daar maalt ze niet om.

In Kroatië intussen werd de oprichter van de Facebook-groep met de lange titel I bet I can find 5,000 people that hate the Prime minister opgepakt. Het blijkt de voorzitter van de socialistische jongerenbeweging te zijn, oftwel de oppositie van de huidige Kroatische regering, die de bevolking de afgelopen maanden meermaals opriep toch maar wat minder geld uit te geven vanwege de kredietcrisis.

De inval in zijn huis werd vrijdag gedaan onder het voorwendsel dat hij nazi-symbolen in huis zou hebben en iets te maken zou hebben met kinderporno. Bewijzen werden niet gevonden. Op de Facebook-groep stond een plaatje van de minister-president in nazi-kledij. Het aantal leden is nu tienduizend.

Ook de ontslagen barkeepster krijgt veel steun via Facebook waar een speciale groep voor haar is aangemaakt.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s