Eerste indruk: Nokia Music Store

Eerste indruk: Nokia Music Store

08-04-2008 18:22 Laatste update: 29-04-2018 17:24
Author profile picture

Erwin van der Zande

Nokia heeft vandaag zijn Nederlandse Nokia Music Store geopend.

Het assortiment van 2,5 miljoen tracks kan gekocht worden op de computer en op diverse Nokia telefoons. Eén nummer kost één euro, een album tien. Er is ook een abonnement à tien euro per maand voor onbeperkt streamen. De winkel ziet er overzichtelijk en gelikt uit, met playlists en wishlists en aanbevelingen, maar kent wel een aantal obstakels. Allereerst is de winkel op de computer alleen bereikbaar op Windows computers en alleen met Internet Explorer. Vervolgens kun je in de Nokia Music Store gekochte nummers bijvoorbeeld niet op een iPod afspelen.

Da's vervelend maar begrijpelijk van Nokia. De grootste concurrent Apple kent immers eenzelfde beperking in de iTunes Store. Apple's muziekwinkel heeft echter in Nederland momenteel een marktaandeel van maar liefst 80 procent en de iPod is de populairste speler, ondanks de claim van Nokia dat het met zijn muziektelefoons de 'grootste leverancier van digitale muziekspelers' is. De troefkaarten die Nokia in de strijd gooit tegen Apple zijn het open karakter van de winkel, het downloaden van muziek via of pc of telefoon, en het abonnement op streaming muziek, zodat je wel naar muziek kunt luisteren maar de nummers niet kan downloaden.


De nieuwe Nokia Music Store gezien op de computer.


De drie troefkaarten zijn niet heel sterk. De Nokia Music Store is weinig open te noemen. Zo kan de dertig procent Windows-gebruikers die het web op gaan met Firefox de winkel niet in. Macintosh-gebruikers worden helemaal buitengesloten. De iTunes Store daarentegen ondersteunt wel Windows én Macintosh en is browser-onafhankelijk. Het downloaden vanaf de computer of je telefoon is niet uniek, dat biedt Apple met zijn iPhone (en Apple TV) ook aan. Blijft alleen het streamen over. Dat doen Planet Music en MSN Music in Nederland ook. Een streamabonnement is bij de laatste zelfs goedkoper voor 7,99 euro per maand. Nota bene terwijl MSN Music van Nokia's OD2 muziekwinkelsysteem gebruik maakt. Apple op zijn beurt verkent nog de mogelijkheid van een abonnementsvorm voor de iTunes Store.

Los daarvan zijn streamabonnementen niet bijster succesvol in Nederland. Mensen downloaden liever, willen de muziek 'bezitten'. Maar Nokia heeft nog een troefkaart in petto: Emile Baak van Nokia Benelux kondigde aan dat het later dit jaar onder de naam Nokia Concept Music telefoons zal gaan verkopen inclusief een jaar lang onbeperkt downloaden in de Nokia Music Store. Dat is een hele aantrekkelijke deal.

De Nokia Music Store is goed uitgevoerd, maar ik vraag me af of het niet te laat is. Mensen zullen niet graag van muziekwinkel switchen omdat ze dan met verschillende DRM-beveiligde collecties zitten die niet uitwisselbaar of samen te voegen zijn. (Hoewel DRM het einde van dit decennium waarschijnlijk niet zal halen.) Nokia kan aan de andere kant zijn dominantie op de telefoonmarkt inzetten en zal dat later dit jaar ook gaan doen met Concept Music. Apple mag wat dat betreft beter vaart maken met het officieel introduceren van de iPhone in Nederland.


NB: Nokia toestellen die alles kunnen in de Nokia Music Store zijn de N81, N95 en N82. Toestellen die alles kunnen behalve muziek kopen: N76, N91, 6500 Slide en Classic, 6267 en de XpressMusic edities van de 5700, 5610 en 5310. De 5300 en 5200 kunnen muziek niet van het toestel naar de computer synchroniseren.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s