Eerste indruk: NRC op iLiad

Eerste indruk: NRC op iLiad

27-03-2008 10:08 Laatste update: 29-04-2018 17:55

Tonie van Ringelestijn

NRC Handelsblad brengt sinds kort de krant als e-paper uit op de Nederlandse e-reader iLiad.

Elke middag komt de krant via wifi automatisch naar me toe: ik stelde de iLiad zo in dat hij op vaste tijdstippen aan gaat, de krant online ophaalt en weer gaat slapen. Handig. Het lezen gaat prima, dankzij de nog altijd verbluffende e-inkttechniek, en de iLiad is licht en klein genoeg om mee te nemen. Maar er zijn ook nog genoeg nadelen.

Afgezien van de schoonheidsfoutjes die nog in de NRC-e-paper zitten, zoals onaanklikbare artikelen, is het jammer dat je voor alles het wacom-pennetje moet gebruiken. Ik zou liever ook de knoppen op de iLiad kunnen gebruiken om specifieke artikelen te selecteren. Ook moet het scherm steeds even opbouwen, iets wat eigen is aan e-inkt. Dat duurt niet lang, een seconde, maar toch haalt het de snelheid wat uit het bladeren door de krant.

Dat de iLiad nog geen kleur aankan, is nog geen groot bezwaar. Het gaat immers om de tekst, en die is prima leesbaar. Minder is dat dat je artikelen alleen in kolommen kan lezen in plaats van schermbreed. Ook mis ik nog een zoekoptie, zodat je op trefwoord kan zoeken binnen de krant.Gemiste kans is vooralsnog dat NRC geen tussentijdse updates uitgeeft, zodat je alleen 's middags de krant van de dag ontvangt. Ook is het jammer dat de iLiad geen basic webbrowser heeft ingebouwd om rss-feeds of webpagina's direct via wifi op het scherm te krijgen. De Kindle van Amazon, niet beschikbaar in Nederland, kan dat bijvoorbeeld wel.

De NRC e-paper kent een redelijke start. Eigenlijk is mijn grootste bezwaar de prijs: de iLiad kost los nog 650 euro, met een e-paperabonnement 699 euro. En dat is vrij fors. Je krijgt er natuurlijk wel een mooie e-reader bij, waarop je e-books kan lezen. Alleen zijn er nog weinig Nederlandse e-books te koop.

Tot slot: de iLiad is een vrij compleet apparaat en misschien daarom wel zo duur. Er zijn ingangen voor geheugenkaartjes en usb-sticks. En met het Wacom-pennetje is notities maken in documenten, ook in de e-papers, mogelijk. Je kan er zelfs op tekenen. Zonder die extra's zou de iLiad misschien wel goedkoper kunnen.