Gratis reizen door hack OV-kaart?

Gratis reizen door hack OV-kaart?

08-01-2008 12:18 Laatste update: 29-04-2018 18:57

Een nieuwe tegenslag voor de OV-chipkaart.

Duitse hackers hebben de code gekraakt van de rfid-chip die in de kaart is verwerkt, zo meldt de Volkskrant. Wat de gevolgen daarvan precies zijn, is nog niet helemaal duidelijk, maar het zou onder meer kunnen betekenen dat reizigers straks gratis kunnen reizen.

Trans Link Systems (de organisatie achter de OV-chipkaart) en chipproducent NXP bagatelliseren de hack. Volgens hen zijn er ook andere maatregelen genomen om de kaart te beveiligen. Hacker Rop Gonggrijp moet daar om lachen. 'Deze chipkaarttechnologie is weg, stuk, niet meer te gebruiken', zegt hij in de krant.

De hackt leidt ongetwijfeld tot een politiek debat over de toekomst van de chipkaart. In Rotterdam, waar de chipkaart al is ingevoerd, wil GroenLinks al een spoeddebat in de gemeenteraad. Gonggrijp roept in de media vandaag op om met het gebruik van dit type chip te stoppen. Dit krijgt vast een staartje, want de OV-chipkaart is een gevoelige privacykwestie: het achterliggende systeem slaat al je reisgegevens op in een databank.

Volgens Gonggrijp is een voordeel dat er nu gekozen zou kunnen worden voor een betere chip met privacybeveiliging, als de huidige wordt gedumpt. Op de site Ov-chipklacht.nl van GroenLinks Rotterdam hebben zich ook twee mensen gemeld die zeiden dat hun chipkaart was gehackt.