Eerste indruk: Sony Reader Digital Book

Eerste indruk: Sony Reader Digital Book

10-12-2007 12:40 Laatste update: 29-04-2018 19:28

Corrie Gerritsma

De Sony Reader is het eerste elektronische boek dat ik in handen heb.

En ik moet zeggen, met zo'n mooi leren hoesje erom houdt het in ieder geval al vast als een echt boek. Het voelt licht in je handen en het is klein en dun genoeg voor iedere handtas. Het scherm is 6 inch en werkt met elektronische inkt. Dit betekent dat het scherm alleen grijswaarden kent, en geen backlight zoals computerschermen. Rustig voor je ogen dus.

Als je naar de volgende pagina bladert wordt het scherm even zwart en zie je de letters daarna verschijnen. Bladeren werkt niet echt snel, maar voor wie rustig een boek wil lezen is dat niet storend. Het scherm (elektronisch papier) is inderdaad rustig voor je ogen en het lijkt me dat je er uren achtereen op kan lezen, net als bij een papieren boek. Handig is dat je de lettergrootte kunt aanpassen. Kies je voor een grotere letter, dan wordt je e-book gewoon tig pagina's langer. Wordt het donker dan moet je net als met een echt boek onder de schermerlamp gaan zitten.

Het menu is eenvoudig en te bedienen via de genummerde knoppen aan de zij- en onderkant van de Reader. Op het geheugen van de Reader kunnen 160 boeken worden opgeslagen en de batterij gaat 7500 pagina's mee.
De Sony Reader is een prima apparaat, maar vergeleken bij de Nederlandse Iliad die nu bij Scheltema wordt verkocht en de Kindle van Amazon.com qua functies wel wat mager, je kunt je er bijvoorbeeld geen teksten op veranderen of schrijven. Hij is met een prijs van 299 dollar (ruim 200 euro) dan ook een stuk goedkoper dan de iliad (649 euro).

Dit voorjaar komt de Reader naar Nederland. Grote vraag is hoe gebruikers aan boeken komen. In Amerika zijn ze onder andere online te koop via de speciale Connect-store, in Nederland wordt vast naar een partnership gezocht. Overigens kan je er ook pdf's, jpegs en andere documenten op lezen.

Niemand ziet dat je stiekem een kasteelromannetje leest.