Commissie wil dat stemcomputer stem uitprint

Commissie wil dat stemcomputer stem uitprint

27-09-2007 12:38 Laatste update: 29-04-2018 20:30

Slecht nieuws voor stemcomputerfabrikant Nedap, de actiegroep van ex-hacker Rop Gonggrijp krijgt grotendeels gelijk: op papier stemmen is het veiligst voor betrouwbare verkiezingen.

Dat is een van de conclusies van de Commissie Korthals Altes vandaag. Dit rapport wordt bepalend voor de toekomst van onze verkiezingen en hiermee gaat de oude, volledig elektronische manier van stemmen bijna zeker op de helling. De commissie stelt voor te stemmen via een stemcomputer die vervolgens een print geeft van je stem ter controle. Dat papiertje wordt vervolgens door de machine geteld met behulp van OCR-technieken. Zowel de stemprinter als de teller slaat niks op. Ter extra controle kan altijd nog handmatig worden geteld.

De commissie vindt dat de verkiezingen moeten gaan voldoen aan best goed klinkende voorwaarden als transparant, controleerbaar, integer, stemgeheim en toegankelijk. Alles wat Nedap niet volledig kon bieden, zeg maar. Goed, de commissie zegt dat natuurlijk niet met zulke harde woorden, maar toch zou je dat wel een van de slotsommen kunnen noemen.

Stemmen via internet of telefoon krijgt van de commissie trouwens ook een 'no go', met twee uitzonderingen: gehandicapte of oudere kiezers (telefoon) of kiezers uit het buitenland (internet). De commissie heeft alle documenten van haar onderzoek online gezet. Binnenlandse Zaken en de politiek moeten de komende maanden gaan bepalen wat ze met dit langverwachte adviesrapport gaan doen.