'Pas op voor dit pin-apparaat'

'Pas op voor dit pin-apparaat'

18-07-2007 06:29 Laatste update: 29-04-2018 21:32

Let goed op als je moet pinnen in winkels en horeca met een van de duizenden pin-apparaten van het type HFT201.

Want dan loop je meer kans op pinpasfraude. De HFT201 was doelwit van criminelen die in onder meer Pijnacker en Hoofddorp actief waren met pinpasfraude, waarvan ook journalist Arjan Dasselaar slachtoffer werd. Een woordvoerder van Currence, het bedrijf dat het pinsysteem beheert, zei dinsdagavond in Radio Online dat het deze week honderden winkeliers per brief laat weten dat de HFT201s sneller moeten worden vervangen. En in de tussentijd moeten ze beter letten op sabotage, bijvoorbeeld door er stickers op te plakken. Er zijn meer pinproblemen deze week: de NS-kaartautomaten waren twee dagen op rij een paar uur down door een storing in een router in het datacentrum.

Maandag en dinsdag kampten de Nederlandse Spoorwegen met problemen met de pin-kaartjesautomaten. Volgens een woordvoerder van de NS lag dat dinsdagochtend aan een netwerkstoring die zou zijn veroorzaakt door een storing in een router van British Telecom in het datacentrum in Nieuwegein.

Een BT-woordvoerder wil dat niet bevestigen en wil alleen kwijt dat ze de storing nog onderzoeken samen met KPN. Het kan zijn dan het de komende dagen weer fout gaat. Gevolg was wel dat ik twee dagen zonder kaartje in de trein mocht stappen. Mensen die niet konden pinnen krijgen namelijk achteraf een acceptgiro.

En Nijmegenaar Jaap Stronks toonde dinsdag met deze foto op Flickr dat je ook moet opletten voor bepaalde geldautomaten bij banken. De pasgleuf op zijn foto komt niet overeen met wat op de sticker op het automaat staat. Oei. Zijn commentaar: 'Dan maar niet pinnen?'