Muziek podcasten wordt dure hobby

Muziek podcasten wordt dure hobby

14-02-2007 21:29 Laatste update: 29-04-2018 23:36

Eindelijk is bekend hoeveel je als podcaster moet betalen om de rechten voor het draaien van populaire muziek af te kopen.

Bij deze downloadvorm blijken de tarieven hoger te liggen dan bij webcasts of FM-uitzendingen. Nadat de Buma/Stemra voorlopig uitgaat van 35 euro per maand, hebben de platenmaatschappijen via branchevereniging NVPI nu ook een tarief afgesproken. Voor particuliere podcasters is dit 50 euro pér maand pér podcast. NVPI-directeur Paul Solleveld gaf dinsdagavond in Radio Online uitleg. Een van de voorwaarden is trouwens dat de podcast maar voor maximaal 80 procent uit muziek mag bestaan. Per tienduizend downloads per maand moet extra worden betaald. Grote archieven aanleggen wordt dan vrij duur.

Voor alle podcasts die meer dan tienduizend downloads per maand hebben, gaat namelijk volgens de NVPI een extra bedrag van circa 25 euro per tienduizend gelden. Voor reguliere zenders is het starttarief nog hoger: vanaf 135 euro per maand voor minder dan tienduizend downloads. Dit alles kan tot een flink bedrag oplopen voor bijvoorbeeld Radio 538 dat 200 duizend downloads per maand claimt op zijn podcasts. Maar de meeste daarvan zijn dan ook zonder muziek, met slechts fragmenten van items. Een uitzondering is de podcast van Van Diepens Dance Department.

De meeste zenders moeten nog reageren op de tarieven. Volgens de NVPI verzuimden de meeste omroepen afgelopen maanden op vragen over het gebruik van podcasts met heldere antwoorden te komen. Vandaar dat de NVPI nu toch maar met de tarieven komt, hoewel ze nog niet op de eigen site staan.

Voor de hobby'ist lijkt de rekensom neer te komen op:
- Buma/Stemra (tekstdichters, componisten): vanaf 35 euro per maand
- NVPI (platenmaatschappijen): vanaf 50 euro per maand
- Totaal: vanaf 85 euro per maand, dus minimaal 1020 euro per jaar.

Dat wordt een dure hobby. In de praktijk zullen de meeste kleine podcasters dus waarschijnlijk podsafe-muziek blijven draaien waar ze niet voor hoeven te betalen.