Miljonair ontfutselt wachtwoord Peter R. de Vries

Miljonair ontfutselt wachtwoord Peter R. de Vries

08-02-2007 22:34 Laatste update: 29-04-2018 23:36

Miljonair Wim Dankbaar heeft stiekem de mail van misdaadverslaggever Peter R.

de Vries gelezen. 'Dankbaar, een rentenierende ICT-miljonair uit Overveen, heeft aan Peter gerichte mail geopend, gedownload op zijn eigen pc en vervolgens doorgestuurd naar derden, waaronder Maurice de Hond', aldus een bericht op de website van De Vries. Reden voor de inbraak is volgens de misdaadverslaggever dat hij met Dankbaar van mening verschilt over de toedracht van de Deventer moordzaak. De Vries meent dat de schuldige, Ernest Louwes, al vast zit, terwijl Dankbaar gelooft in de onschuld van de fiscaal-jurist. Een reactie van Dankbaar na de klik.

Dankbaar kon de mail van De Vries binnenkomen, omdat de misdaadverslaggever en Dankbaar samen in de Verenigde Staten zijn geweest voor een reportage over de moord op John F. Kennedy. Tijdens die reis heeft De Vries een keer gebruikgemaakt van de laptop van Dankbaar om zijn mail te checken. Zo wist Dankbaar het wachtwoord van De Vries te bemachtigen. 'Ik weet dat Dankbaar na de Amerika-reis geïrriteerd is geraakt over mijn standpunten in de Deventer moordzaak', stelt De Vries. 'Maar dat is natuurlijk nooit een rechtvaardiging om je dan wederrechtelijk toegang te verschaffen tot de mailbox van iemand in een poging hem zodoende te beschadigen. Dat zijn in mijn ogen Judasstreken, een ander woord heb ik er niet voor.'

De Vries vermoedt dat Dankbaar zijn mails ook heeft gedeeld met Stan de Jong, die voor HP/De Tijd diverse artikelen heeft geschreven over Ernest Louwes en de Deventer moordzaak. Dankbaar wil dit vermoeden van de misdaadjournalist desgevraagd niet bevestigen of ontkennen. 'Ik wil eerst weten waar hij dit vermoeden op baseert. Zolang hij zijn bron voor het vermoeden niet wil noemen, voel ik me ook niet geroepen hem te antwoorden. Ik heb hem gezegd dat als hij het zo graag wil weten hij het maar aan Stan de Jong moet vragen', verklaart Dankbaar tegenover Bright. Ook De Jong geeft geen uitsluitsel over de vraag of hij de mails van De Vries heeft gelezen. 'Uiteraard doe ik geen enkele mededeling over wat ik van wie dan ook aan informatie ontvang. Net zomin als Peter R. dat zou doen', schrijft hij op zijn site.

Dankbaar geeft wel toe dat hij de mails van De Vries heeft gedeeld met Maurice de Hond en weblog Witheet.nl. Naar eigen zeggen heeft hij maar eenmaal in de mailbox van De Vries gekeken. Dankbaar deelde de informatie vervolgens met anderen 'om voor strikt eigen en persoonlijke satisfactie de wetenschap te delen dat ook Peter R. de Vries een mens is en een stiekemerd kan zijn', zo schrijft hij in een verklaring op zijn site. Over de inhoud van de mails van De Vries laat Dankbaar niets los. 'Die gingen gewoon over privé-onderwerpen die niemand iets aan gaan.'

Dankbaar zegt niet te begrijpen waarom De Vries nu de informatie over de inbraak naar buiten brengt. 'Waarom hij er zelf de schijnwerper op zet, daar snap ik niets van', aldus Dankbaar. 'Hiermee triggert hij wellicht publiciteit, die ik noch hij zoekt.' Toch brengt De Vries de zaak niet voor niets naar buiten. De misdaadverslaggever is namelijk niet het enige slachtoffer van de dadendrang van de Louwes-lobby. Eerder deze week werd een 33-jarige man gepakt die had ingebroken op de mail van de advocaat van 'de klusjesman' die volgens de supporters van Louwes verantwoordelijk is voor de moord op de weduwe Wittenberg.