Geenstijl tv-programma niet op de buis

Geenstijl tv-programma niet op de buis

31-01-2007 13:12 Laatste update: 29-04-2018 23:36

Nadat Steengeyl, het tv-programma van shocklog Geenstijl samen met jeugdzender BNN, eerder al werd uitgesteld, gaat het nu helemaal niet meer door.

Twee dagen voor de eerste uitzending hebben Geenstijl en BNN de stekker eruit getrokken. Reden: de netbaas van Ned 3 schoof het programma naar een nog later tijdstip. Eerst zou Steengeyl om 23:25 uur worden uitgezonden, nu werd dat kwart voor één. Te laat, vonden Geenstijl en BNN. Bright belde even met Dominique Weesie van Geenstijl.

Netcoördinator Roek Lips besloot deze week op de plaats van Steengeyl de herhaling van het VARA-programma De Wereld Draait Door te plaatsen, gevolgd door het late Journaal. Daardoor schoof Steengeyl op naar 00:45 uur. Een beetje laat tijdstip voor de kantoormannetjes, zoals Geenstijl de eigen fans vaak beschrijft.

Maandag en dinsdag werd er druk over de kwestie gepraat, vertelt Weesie. 'Gisteravond wisten we al dat we niet verder wilden. We hebben er nog een nachtje over geslapen, maar dat hielp niks. Samen met BNN hebben we besloten dat we geen spek en bonen-tv willen maken.'

Volgens Weesie maakte het de Vara trouwens niet zoveel uit als de herhaling van De Wereld Draait Door later zou komen te staan. 'De Vara zei dat ze hoopten dat jongeren na het kijken van Steengeyl zouden blijven hangen bij de herhaling van De Wereld Draait Door.' Maar de netbazen van Nederland 3 besloten anders, omdat op andere werkdagen de herhaling van DWDD ook op dat tijdstip zit. Bovendien moest Steengeyl zich nog bewijzen.

Aan Steengeyl werkten zeven mensen mee. Zij werden betaald uit het budget van 222 duizend euro dat BNN voor het programma had gekregen. Wel zaten ze in het kantoor van Geenstijl in Pand Noord in Amsterdam. 'We hebben flink geïnvesteerd in apparatuur zoals camera's.' Geenstijl heeft nog geen cent gezien voor het programma, maar de relatie met BNN is nog goed. 'Die is fantastisch en is zo altijd geweest.' In een persbericht liet BNN TV-directeur Maarten van Dijk weten dat 'het klikte' met Geenstijl. 'We hadden veel lol in de ontwikkeling van het programma. Maar we gaan geen geld uitgeven en moeite doen voor een programma dat diep in de nacht wordt uitgezonden.'

Volgens Weesie vond netcoordinator Lips de proefuitzendingen van Steengeyl vrij 'plat'. 'Maar dat maakt niet uit, dat past wel bij BNN. Denk aan Barts Teringtubbies van jaren geleden.' Lips zegt bij Planet wel dat het programma zich nog verder moest ontwikkelen in 'de luwte van de nacht' omdat het 'inhoudelijk niet goed genoeg was'.

De door Geenstijl aangenomen videomaker Rutger gaat wel verder met het maken van filmpjes op Geenstijl.tv. Er zijn nog geen plannen om Steengeyl als programma voort te zetten op het digitale jongerenkanaal 101 van BNN. Het eerste programma was trouwens nog niet helemaal af, vertelt Weesie: 'Dat komt omdat het altijd inspeelt op de actualiteit. Maar toen deze kwestie ging spelen begin deze week nam de motivatie bij de makers ook af. De klap komt bij hen hard aan. Ze zitten toch op tijdelijke contracten. We gaan vandaag maar eens met z'n allen uit eten of drinken om dit te verwerken.'