Gameplay boven graphics

6 december om 21:26
Laatste update: 30 april om 00:07

Vrijdag ligt de Wii spelcomputer van Nintendo in de winkel.In de meeste recensies spant het erom. Zowel de Xbox 360 van Microsoft, Sony's Playstation 3 en de Nintendo Wii spelcomputers hebben elk zo hun eigen aantrekkingskracht. De 360 heeft de gesmeerde online dienst Xbox Live. De PS3 is een krachtpatser met gillende graphics. De Wii op zijn beurt biedt innovatieve gameplay. De PS3 is echter pas in maart 2007 verkrijgbaar dus in deze cadeaumaand draait het vooral om de Xbox 360 en de Wii. De laatste is vanaf vrijdag verkrijgbaar, op tijd voor de kerstvakantie.


<font size="1">Joost Luiten: 'Die Wii swingt wel.'</font>


In de Deathmatch in Bright 13 wint de Wii het nipt van de Xbox 360. De winst zat 'm vooral in de innovatieve gameplay, daar zijn we bij Bright nogal gevoelig voor. Om die eigenschappen te onderstrepen nodigde Nintendo Benelux woensdag de Nederlandse pers uit om te zien wat bekende sporters als tennisser John van Lottum, rolstoeltennisser Esther Vergeer, honkbalcoach Robert Eenhoorn, professioneel golfer Joost Luiten en bokser Don Diego Poeder uit de spelcomputer weten te persen.


<font size="1">Esther Vergeer: 'Wel effe opletten nou, Van Lottum.'</font>


De demonstraties zijn geinig, maar als je spontane reacties van de aanwezigen opvangt, dan valt op dat men verbaasd is over de matige graphics van de spellen die bij de lancering verkrijgbaar zijn, zoals het meegeleverde Wii Sports, Wii Play, The Legend of Zelda: Twilight Princess, Call of Duty 3 en Need for Speed Carbon. En het moet gezegd: indrukwekkend zijn de graphics niet. Niet beter dan die van de Gamecube althans, het vorige systeem van Nintendo. 'Het gaat om de ervaring, niet het beeld', voorspelt Nintendo-woordvoerder Bianca Stirnweis-van Dort.


<font size="1">Don Diego Poeder versus journalist Herbert Blankestijn. De laatste: 'Nou, ik heb 'm toch één keer op de grond gekregen.' Sure, Herbert.</font>


Bij de Wii staat het bewegen centraal in de gameplay. De draadloze afstandsbediening vertaalt bij een potje tennis een backhand naar de spelcomputer en het scherm. Je stuurt met je lichaam je gamepersonage aan op het scherm, of die nou een homerun wil slaan, een birdie putten, een upper-cut geven of een strike gooien. 'Daarmee onderscheidt Nintendo zich van Microsoft en Sony', vertelt Stirnweis-van Dort. 'Iedereen is zich gaan richten op de graphics en wij zijn een andere weg ingeslagen. Nintendo heeft gekozen voor de beweging. Hoewel je een zwaardgevecht ook vanuit de pols op de bank kunt spelen hoor.' De Wii scoort daarmee waarschijnlijk goed onder ouders die graag zien dat hun kroost voldoende beweging krijgt.


<font size="1">Knallen maar, knul.</font>


Niet dat de Wii alleen geschikt is voor kinderen. De gameplay is laagdrempeliger dan de soms complexe bediening van spellen op de Xbox of Playstation. Dat zal meer mensen aanspreken, ook volwassenen. En dan de prijs. De Wii is met 249 euro veruit het goedkoopste systeem van de drie. En tot slot de erfenis van de vele NES en SNES games die via de zogeheten Virtual Console op de Wii zijn te spelen. Je moet ze alleen wel opnieuw online kopen. NES games kosten dan omgerekend 5 euro, SNES games 8 euro en oude Nintendo 64 titels tien. Gamecube games zijn overigens voorlopig nog niet verkijgbaar.

Bij de lancering vrijdag zijn er 31 Nintendo klassiekers in de Virtual Console beschikbaar en 27 nieuwe Wii titels voor gemiddeld vijftig euro. Ik zou maar alvast gaan trainen.


Lees meer over:

Deel via