Top 5 1 april 2006

Top 5 1 april 2006

01-04-2006 15:48 Laatste update: 30-04-2018 00:07

1 Aprilgrappen hebben op internet een lange, rijke traditie.

De eerste was van Piet Beertema in 1984 met een mailtje dat zogenaamd afkomstig was van de Sovjet Unie met de mededeling dat de USSR was toegetreden tot internet. Ook dit jaar werden weer talloze fake-sites opgetuigd om internetters te foppen. Een top 5 van de beste online 1 aprilgrappen van 2006.

1. Weblognieuws.nl betaalt webloggers
De meeste Nederlandse webloggers trapten er in. Door enkele kranten en honderden weblogs werd het persbericht aangehaald, waarin werd gemeld dat Weblognieuws.nl webloggers voortaan zou betalen voor hun bijdragen. In plaats daarvan was het een grap van weblogger Ochblog. De naam zegt genoeg.

2. Apple-programma op SBS
Apple-fans zouden een eigen tv-programma krijgen over alles wat met de Apple-lifestyle te maken heeft. En dat nog wel op SBS6 en gepresenteerd door Francisco van Jole en Nance. Het klonk al te mooi om waar te zijn, toch zette de gelikte fake-site voor het programma Macnedtv.com nog wat mensen op het verkeerde been. De grap van de Nederlandse Apple-site MacNed haalde dinsdag wel een van de populairste weblogs van Nederland, Retecool.com.

3. Eigen spelling voor internet is onzin
De meest uitvoerige grap kwam van Kennislink die meldde dat het een 'eigen spelling voor internet' had ontwikkeld, de zogenaamde Blauwe Spelling, als alternatief voor het Groene en Witte Boekje. 'Met regels die zijn afgestemd op het gemak van de internet- en sms-gebruiker. 'Uit internetfora, e-mails en vraaggesprekken met 104 middelbare scholieren distilleerden Everaert en collega's het natuurlijke taalbeeld van internettende Nederlanders.' Belangrijk in het Blauwe Boekje: nooit een tussen-n, Engelse woorden in Engelse spelling, geen apostrofs, nooit hoofdletters, geen diacritische tekens, enzovoort.

4. iPod strijkbout en draadloos stroom
Een aantal gadgetsites photoshopten 1 april-apparaten in elkaar. De leukste: de draadloze stekkerdozen van Thinkgeek en de iRon iPod strijkbout van Gear4store.

5. Google's datingsite
Google komt bijna elk jaar met een 1 aprilgrap. De fraaiste uit het verleden was het nepdrankje Google Gulp. Dit jaar kwam Google-weblog Blogoscoped met een manier om kamers te doorzoeken met behulp van Google Maps. Google zelf maakte datingsite Google Romance. 'When you think about it, love is just another search problem. And we’ve thought about it. A lot. Google Romance is our solution.'