Telegraaf-hoax over Al-Qaida-hacks

Telegraaf-hoax over Al-Qaida-hacks

24-01-2007 08:44 Laatste update: 30-04-2018 00:07

Tonie van Ringelestijn

Het artikel waarmee De Telegraaf gisteren de voorpagina opende is onzin.

Het gaat erover dat Nederlandse sites het doelwit zouden zijn geweest van een Al-Qaida-hacker. Smoking gun zou een lijstje zijn met webadressen en wachtwoorden van meer dan 200 sites dat drie jaar oud is en dat al een jaar geleden naar buiten kwam. De Telegraaf spreekt van een 'meesterhacker', maar het gaat vooral om lekjes in bekende forum- en databasescriptjes. Op het lijstje stonden ook een paar piepkleine Nederlandse sites. Maar die hadden zelfs niet gehackt kunnen worden, zo blijkt nu. De organisaties achter de sites waren stomverbaasd over het 'nieuws'.

Het ging volgens De Telegraaf onder meer om een site van de Technische Universiteit Twente. Dat is wat overdreven. Het ging om een onbeduidende site van een studentendispuut. Maar die bleek vier jaar geleden al niet meer te werken, omdat de server bij een brand is afgefikt. De site is offline. De universiteit was dan ook niet zo blij met de Telegraaf-voorpagina. 'Het computernetwerk van de UT is niet gekraakt door Al Qaeda, zoals dinsdagochtend op de voorpagina van De Telegraaf wordt gesuggereerd.'

Ook niet zo te spreken over het stuk waren ze bij de Stichting Magenta, dat onder meer het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) beheert. Daarnaast host Magenta de site van de landelijke vereniging van anti-discriminatiebureaus, een van de genoemde sites die doelwit van de verdachte Al-Qaida-hacker zou zijn geweest. Maar op de site, tamelijk verouderd, draait het genoemde script al jaren niet meer. Ook aan dat wachtwoord zou de Al-Qaida-man niks hebben gehad. Volgens de webmaster van Magenta stelde het lek überhaupt niets voor. 'Dit Telegraaf-artikel slaat echt nergens op', zegt hij.

De Kamerleden en minister Hirsch Ballin van Justitie hadden de kostbare minuten tijdens het vragenuurtje in de Kamer naar aanleiding van het Telegraaf-artikel heel wat zinniger kunnen besteden.