Nu ook Nederlandse dvd-ruilsite

Nu ook Nederlandse dvd-ruilsite

12-12-2006 00:51 Laatste update: 30-04-2018 00:07

Tonie van Ringelestijn

Een paar sites waarop je originele schijfjes per post kan ruilen met andere internetters zijn al redelijk succesvol, zoals het Duitse Hitflip en het Amerikaanse Lala.

Deze week is ook een Nederlandse cd- en dvd-ruilsite gestart: MailMyDisc.nl. De naam is Engels omdat de oprichters ook willen uitbreiden naar het buitenland, maar ze beginnen in Nederland. Het ruilconcept is niet uniek, dat geeft mede-oprichter Corly Bedacht ook toe. 'Maar het concept is nog niet volwassen. De vraag is nu welke ruilsite de juiste mix van mogelijkheden zal bieden.' Mailmydisc doet een gooi. Cd's en dvd's ruilen via de site kost 1 euro per keer. Wie een kopie stuurt in plaats van een originele schijf wordt geband, kondigt Bedacht al aan.

Maar waarom moeilijk doen met het versturen van schijfjes terwijl je ook kan downloaden? Bedacht: 'Toch kopen nog miljoenen mensen cd's of dvd's. Het downloaden van dvd's is voor veel mensen nog lastig. Bovendien is de geluidskwaliteit van mp3'tjes niet altijd even hoog. Ook is ruilen tenminste een legaal alternatief voor p2p.'

Er is concurrentie voor Mailmydisc, maar die sites doen net allemaal iets anders. Hitflip is Duitstalig en het breedst van opzet. Je kan er naast cd's en dvd's ook luisterboeken en papieren boeken ruilen. Bij het Engelstalige Lala.com is vooralsnog alleen ruilen van muziekcd's mogelijk, terwijl het eveneens Amerikaanse Peerflix alleen dvd-films doet. Alle sites vragen ongeveer 1 euro per ontvangen schijfje. Mailmydisc.nl wil begin volgend jaar trouwens ook games toevoegen.