Drie digitale pioniers krijgen 25 duizend euro

Drie digitale pioniers krijgen 25 duizend euro

23-10-2006 07:03 Laatste update: 30-04-2018 00:38

Drie Nederlandse sites hebben zaterdagmiddag in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger elk een subsidie van 25 duizend euro gewonnen: Bliin, BugPool en Woophy.

BugPool, een webtoepassing voor spontane community's, is van de maker van de kunstsite NobodyHere. Bliin is gratis software om met behulp van GPS-navigatie mensen live volgbaar te maken op Google Maps. En Woophy is een fotografie- en reiscommunity met foto's die op basis van hun locatie aanklikbaar zijn op een grote wereldkaart. De subsidiestrijd werd gehouden in het kader van de Digitale Pioniers. Dat is een regeling voor vernieuwende maatschappelijke internetprojecten. Met het geld moeten de drie sites ervoor zorgen dat ze uiteindelijk zichzelf kunnen bedruipen.

De overige tien aanvragers die naast de subsidie grepen zijn: Maroc.nl, KijkRadio, Wireless Leiden, CleanBits, Soundtransit, Petities.nl, Simuze, Face your World, FruitDate en FAQtory. Alle projecten presenteerden zich zaterdag kort, waarna de jury op basis van een puntentelling de uitslag bekendmaakte: 1 Woophy, 2 BugPool, 3 Bliin. In de jury zaten onder meer Boris Veldhuijzen van Zanten van Fleck en Emer Beamer van Butterflyworks.


Woophy: al meer dan 100 duizend foto's op de wereldkaart.


Volgens 'CEO' Joris van Hoytema is de site al 500 dagen oud. In die tijd groeide fotosite Flickr als kool, maar volgens Van Hoytema is Woophy niet bedoeld als Flickr-killer: 'Het geografisch ontsluiten van foto's werkt bij ons beter dan bij Flickr', zegt Van Hoytema.


BugPool: het digitale nest van bezoekers van NobodyHere.com groeit uit tot iets moois.


Jaren geleden opende de Nederlandse site NobodyHere.com een onderdeel waarbij bezoekers met elkaar konden praten op een unieke manier: door een afbeelding van een insect te kiezen en korte tekstberichten achter te laten. Een vriendelijkere, rustigere vorm van 'chatten'. De software achter dit onderdeel wordt nu onder de naam Bugpool uitgebreid en aangeboden aan andere partijen om er op hun sites ook even spontane online gemeenschappen mee te laten ontstaan.


Bliin: volg gebruikers live op Google Maps.


Gert-Jan Leusink, een van de mensen die aan Bliin werkt, ziet Plazes.com als een voorbeeld. Ook dat is een site waar je je locatie kan delen met andere mensen. Alleen werkt Plazes niet met GPS, maar op basis van de eerlijkheid waarmee mensen zeggen waar ze zijn. Terwijl Bliin ook echt live je exacte locatie kan tonen op Google Maps als je gebruikmaakt van een apparaat met een GPS-chip en de Bliin-software. Het wachten is volgens Leusink op het moment dat de meeste nieuwe mobieltjes een GPS-chip aan boord hebben. Bliin.com, bedacht door Stef en Selene Kolkman, is nog niet zo lang in de lucht en heeft daardoor nog weinig gebruikers. Maar zaterdag was al een Bliin-gebruiker in het Turkse Istanboel te volgen terwijl hij in de auto zat. Kortom: het werkt, nu nog genoeg gebruikers enthousiast krijgen. Bliin is voorlopig gratis, maar de initiatiefnemers overwegen wel op termijn betaalde diensten voor extra functionaliteiten.