Research in Redmond

Research in Redmond

18-09-2006 10:29 Laatste update: 30-04-2018 01:40

Mark Hoekstra

Mark mocht een kijkje nemen in de keuken van de Microsoft hardwaredivisie.

Hij keek zijn ogen uit in de laboratoria en kon spelen met nieuwe randapparatuur.


Microsoft heeft een hardwaredivisie ja. Geen kleine ook. Het jaarlijkse budget voor research & development is maar liefst zeven miljard dollar. Opvallend: hier geen eindeloze vertragingen met releases. Afgelopen week bijvoorbeeld werden negen nieuwe producten gelanceerd en zijn ze al helemaal klaar voor Windows Vista.

De divisie is gevestigd op de Microsoft Campus in Redmond vlakbij Seattle en heeft de beschikking over eigen laboratoria om hun producten te ontwerpen en te ontwikkelen. De productie vindt uiteraard plaats in China. Afgelopen week gingen de deuren van de labs voor het eerst in vier jaar open voor de pers om de laatste snufjes te laten zien. De hoogtepunten.

De eerste is gelijk een topper. De Wireless Entertainment Desktop 8000. Een compleet overontwikkelde draadloos toetsenbord met een Wireless Laser Mouse 8000 aan boord. De Rolls Royce onder de toetsenborden zeg maar. Uiteraard met backlight onder de toetsen maar ook met een aanwezigheidssensor: als je je handen naar het toetsenbord beweegt, worden de toetsen automatisch verlicht. Leuke partytrick. Het toetsenbord is voorzien van allerlei sneltoetsen, naar Windows applicaties uiteraard, en het dock doet tevens dienst als usb-hub. De combinatie werkt met bluetooth en is van te voren al gepaired met de meegeleverde dongle. Weelde alom dus.


De Wireless Entertainment Desktop 8000 overdag.


En 's avonds.


Het ontwerp van het toetsenbord is van hoog niveau. Slechts 2,5 cm dik en afgewerkt met aluminium. De 8000 is door sommige 'the ultimate keyboard' genoemd. Nou is dat wellicht weer wat overdreven, maar zo lang de Optimus op zich laat wachten, komt de 8000 aardig in de buurt. Voor anderen gaat er echter niets boven een IBM buckle spring, voor zijn tijd een topbord. De 8000 gaat 249 euro kosten en wordt tegelijk met Windows Vista in februari 2007 geintroduceerd.


De lasercutter waar ze zo te zien ook de Master Chief uit HALO mee kunnen maken. Je zou er ook je Powerbook mee kunnen etchen.


De hardwarelabs omvatten een aantal disciplines. Zo hebben ze modelshops waar artiesten met veel vakmanschap prototypes vormgeven. Daarnaast hebben ze een testlab waar alle nieuwe gear aan een geaccelereerd zwaar leven worden blootgesteld. Microsoft heeft alles in huis om producten te ontwikkelen, inclusief het ontwerpen en maken van chips. Hierdoor zijn ze in staat om bijvoorbeeld bluetooth en het optische oog van een muis op een en dezelfde chip te fabriceren. De concurrentie heeft hier veelal twee chips voor nodig.

De Wireless Notebook Presenter Mouse 8000, een kleintje muis waar een hoop technologie in schuil gaat.


Uit dezelfde serie komt de Wireless Notebook Presenter Mouse 8000. Zowel een mini-muis als een laserpointer als een afstandsbediening voor Powerpoint (en Windows Media). De Presenter gaat in Europa 99 euro kosten en is vanaf oktober beschikbaar.


De eerste 'Natural' muis van Microsoft. Geinspireerd op een honkbal.


Microsoft voert al jaren de Natural-naam voor z'n toetsenborden en daar komt nu voor het eerst een muis bij, de Natural Wireless Laser Mouse 6000. De ergonomie is afgekeken van een honkbal en de natuurlijke positie van de vingers bij het vastpakken van zo'n bal. Je hand zit daarnaast nog eens gedraaid, waardoor je steunt op de zijkant van je hand waar minder zenuwen zitten. Als het goed is levert dat minder RSI-klachten op. Volgens Dan Odell, ergonomist bij Microsoft, mag je best wat meer aandacht besteden aan producten waar je al snel zes uur per dag mee werkt. De Natural-muis is vanaf januari verkrijgbaar voor 79 euro.


Instant Viewer op Windows XP. Dat euhm... kennen we ergens van.

De muizen van Microsoft worden geleverd met IntelliPoint software. Nieuw in deze software is Instant Viewer, een mogelijkheid om orde te scheppen in een hoeveelheid geopende windows. In Vista wordt dit opgelost door een carrousel aan schermen te tonen maar aangezien de hardware het ook op Windows XP computers met minder exotische systeemspecificaties moet doen, is er een minder systeemintensieve manier bedacht. Alhoewel, bedacht, het lijkt sprekend op het in Mac OS X geintegreerde Exposé. Geeft verder niet, op deze manier kun je nog wat langer met je Windows XP pc doen.


De LifeCam NX-6000 voor notebooks.


Past op vrijwel elk plat scherm.


De laatste nieuweling is de LifeCam NX-6000 notebookwebcam. Door een soort veer op de achterkant kan de camera op platte schermen van verschillende dikte gemonteerd worden. Hij heeft een resolutie van 2 megapixels, ligt vanaf oktober in de winkel voor waarschijnlijk 99 euro.