Top 5 Mp3blogs

Top 5 Mp3blogs

01-09-2006 17:00 Laatste update: 30-04-2018 01:40

Na de nederlaag van UPC tegen stichting Brein kan je natuurlijk allerlei anonymizers gebruiken om via een trage, anonieme en versleutelde verbinding via BitTorrent muziek te sharen.

Veel makkelijker is het gewoon mp3'tjes te downloaden van mp3blogs. Alle mogelijke nieuwe muziek is te vinden als download op het web. En je weet: downloaden mag. Tonie selecteerde de vijf beste.

Mp3blogs begeven zich in een grijs gebied. Hele cd's zul je er nooit vinden, maar losse nummers wel. De webloggers vragen platenmaatschappijen zelden toestemming voordat ze een mp3'tje aan te bieden. De bestanden staan doorgaans bij gratis webhostingdiensten. Veel mp3blogs hebben een disclaimer waar zoiets in staat als 'de mp3'tjes zijn bedoeld ter promotie van de artiest, maar als de auteursrechthebbende bezwaar maakt halen we alles er weer af'. Dat gebeurt dan ook vaak. Mede daarom werken de meeste links naar mp3's ook niet langer dan een maand.


5 :: Stereo
Amsterdammer Joris Gilet weblogt al zes jaar over muziek, met name zijn favoriete indie-bandjes. Hij linkt alleen naar legale downloads op sites van artiesten of labels, of naar opmerkelijke muziekvideo's. En Joris is obsessief liefhebber van alle - goede - popmuziek uit Zweden.


4 :: Aurgasm
Aurgasm heeft als slogan 'your favorite music you've never heard' en dat klopt. De site heeft een brede smaak en linkt mp3'tjes van alles tussen Franse pop en Amerikaanse blues. Geen standaard rock of dance hier dus.


3 :: Said The Gramophone
Ondanks de naam tref je hier geen golden oldies aan, maar veel nieuwe pop en rock van hoge kwaliteit. STG zit er bovenop en linkt dus soms naar muziek die nog niet eens is uitgebracht. Ze hebben veel tekst nodig, maar de muziekkeuzes zijn goed en daar gaat het om.


2 :: Fluxblog
New Yorker Matthew Perpetua begon al in 2002 en gooide zulke hoge ogen met zijn mp3blog dat hij nu voor en na grote concerten in New York draait. Ook heeft hij een muziekcolumn voor persbureau Associated Press. Fluxblog linkt vooral veel hippe, dansbare electro- en rockmuziek. Weet wat je vrienden over een half jaar draaien.


1 :: Hypemachine
Geweldig! Hypemachine indexeert honderden mp3-blogs en maakt alle links naar mp3'tjes doorzoekbaar. En het werkt. Nooit meer zoeken naar een liedje dat je even snel wilt downloaden. Alles staat op mp3blogs. Nou ja, bijna alles. Nadeel: na een paar maanden werken de meeste links niet meer omdat de beheerders ze hebben verwijderd. Maar het aanbod is groot genoeg.


Andere Nederlandse of Vlaamse mp3blogs zijn: Humo, FineFineMusic, Mashculture en Wobly. Mp3blogs gerangschikt per genre vind je in deze wiki.