Uitzending gemist 2.0

17 mei 2006 om 08:45
Laatste update: 30 april 2018 om 02:42

Uitzending gemist punt nl is een hit en daarom uitgebreid.

Zoveel mensen kijken tegenwoordig naar Uitzending Gemist - in december wel 4 miljoen - dat de site toe was aan een ruimer jasje. De hoeveelheid videomateriaal neemt zelfs elk jaar met acht terabyte toe. Gisteren lanceerde de publieke omroep daarom 'Uitzending Gemist 2.0'. Behalve meer capaciteit en een uitgebreidere electronische programmagids biedt de vernieuwde site ook enkele community-features: stemmen over programma's, live kijkcijfers van alle streams en linken naar fragmenten. En vanaf volgende maand: het instellen van je eigen tv-avond met meerdere streams achter elkaar.

Blinkende cijfers presenteerde de publieke omroep gistermiddag in het Hilversumse Mediapark over Uitzending Gemist. Een greep: vierhonderdduizend bestanden op de servers en vierduizend streams tegelijk op piekmomenten. Paul de Leeuw met Robbie Williams kreeg 400 duizend kliks, terwijl internetters deze dagen Boer Zoekt Vrouw een paar duizend keer per dag opvragen.



De uitbreidingen zijn dan allemaal nog niet heel erg 'Web 2.0', want we kunnen bijvoorbeeld nog niet zelf trefwoorden aan programma's toevoegen, maar er zit nog meer in het vat. Woordvoerder William Valkenburg: 'Binnenkort kan je een aantal uitzendingen in een wachtrij zetten. Zo kan je je eigen tv-avond samenstellen, want Uitzending Gemist speelt dan die programma's achter elkaar af. Zo'n eigen kanaal zou je bijvoorbeeld ook weer kunnen delen met vrienden.'

Zeg maar een soort Zomergasten voor iedereen. De volgende stap is dat je dat ook makkelijk op je tv zou kunnen instellen met je afstandsbediening. KPN, Tele2 en kabelmaatschappijen zijn allemaal van plan Uitzending Gemist in hun tv-diensten op te nemen.



De publieke omroep gaat alle streams aanbieden in het betere videoformaat MPEG4, dat ook ondersteund wordt door de iPod. RealPlayer gaat de deur uit. Diverse programma's, zoals Radar van de TROS en Man Bijt Hond van de NCRV, zijn sinds kort trouwens al beschikbaar als downloadbare videopodcasts.

Ook gaat de publieke omroep vanaf september een proef doen met downloads van een paar tv-programma's via het p2p-programma van de TU Delft, Tribler. Maar deze maand is al de eerste test met live p2p-tv bij de publieke omroepen. Valkenburg: 'Het Eurovisie Songfestival deze maand wordt via p2p-technieken live uitgezonden door het Deense bedrijf Octoshape.'

Zie eerder op Bright: Publieke Omroep gaat p2p


Lees meer over:

Deel via