Polder Pixar

Polder Pixar

26-03-2006 23:51 Laatste update: 30-04-2018 03:13

's Werelds eerste animatiefilm, Elephants Dream, gemaakt met open source software.

Ingeborg was op de première. Play it forward.

Ton Roosendaal van Blender tijdens de productie van Elephants Dream.


Neem een slordig ingericht lokaal bij mediamuseum Montevideo, nodig acht 3D-helden van over heel de wereld uit en download de laatste versie van het gratis softwarepakket Blender. Zeven maanden buffelen en voila: de wereldpremiere van Elephants Dream, de eerste animatiefilm gemaakt met open source software. Waarom? 'Omdat we een verhaal te vertellen hebben', aldus Ton Roosendaal, maker van Blender en voorzitter van de gelijknamige stichting. 'We passen de open source structuur toe op onze creatieve content. Dit filmproject brengt kunstenaars en ontwerpers samen in een professionele productie, waarbinnen open source tools en processen onderzocht en ontwikkeld worden.' De film Elephants Dream is de showcase voor open source.


Bekijk de teaser.


De hoofdpersonen, de onverschillige jonge snuiter Emo (stem van Cas Jansen) en de verwarde einzelgänger Proog (Tygo Gernandt), verblijven ieder in een eigen wereld. Proog probeert voorzichtig de denkbeelden van zijn wereld aan de jonge Emo op te dringen. Met teksten als 'this is not a game, we could easily get killed out there' wordt Emo door angst binnen gehouden. Maar dat trekt Emo niet. Hij verzet zich en manipuleert op eigen wijze de futuristische machinale architectuur van Proog's wereld.


Landschap van electriciteitskabels en vonken.


Een bizarre wereld is het. Een stalen woestenij met een wirwar aan kabels, een levende typemachine, een enorme liftschacht en vooral heel veel vreemde vogels. Waarom hangt de wereld in fantasy en sciencefiction films aan elkaar met potnagels en tandwielen? Dat zijn toch de materialen van het industriële tijdperk van ruim 100 jaar geleden? In de toekomstige wereld niets nieuws en ook geen plastics, beton of siliconen.


Screenshot van de open source software Blender.


Blender is gratis software voor 3D modelling, animatie en renderen. Je downloadt de hele applicatie binnen 10 seconden. Dan zal het dus wel heel simpele software zijn? Onderschat het niet. Volgens de makers kun je met Blender een film maken die kwalitatief gelijkwaardig is aan die van grote studio's als Pixar. Met het verschil dat Pixar softwarepaketten gebruikt van tienduizenden dollars, om nog maar te zwijgen over het budget voor de film zelf. Het kan ook anders. Elephants Dream is daarvan het bewijs.


De première in het Ketelhuis.


De film draagt het stempel Creative Commons, overigens net door de Nederlandse rechtbank erkend. Je mag er dus niet alleen naar kijken, maar er ook aanzitten. Gebruik die bestanden en leer zodoende de software kennen. Want dat is natuurlijk de opzet van Blender. Hoe dan ook, zeven maanden bloed, zweet en tranen beschikbaar stellen aan de gemeenschap getuigt van lef. Play it forward.

Elephants Dream is te zien in Montevideo 8 tot 29 april. De film is binnenkort ook te downloaden.