Publieke omroep gaat p2p

Publieke omroep gaat p2p

17-03-2006 19:00 Laatste update: 30-04-2018 03:44

Binnenkort kunnen we tv-programma's van de publieke omroep gratis en legaal onderling downloaden via een p2p-netwerk.

De publieke omroep begint met een proef met het aanbieden van tv-programma's via de nieuwe Nederlandse p2p-software Tribler, ontwikkeld door wetenschappers van onder andere de TU Delft. Alle rechten van de programma's die via Tribler worden aangeboden zijn afgekocht, zei William Valkenburg, de contentmanager van de publieke omroep, vrijdagmiddag. Tegenover Bright kon Valkenburg nog niet zeggen welke programma's het precies zullen zijn. Naar verloop van tijd gaat de omroep ook proeven doen met het uitzenden van live-tv via Tribler.

De Britse publieke omroep BBC gebruikt al gesloten p2p-software voor haar experimentele Interactive Media Player, maar dat is beperkt tot een kleine gebruikersgroep. Volgens Valkenburg wil de publieke omroep met de proef onderzoeken of p2p-software een geschikt distributiemiddel zou kunnen zijn voor programma's uit het archief. Nu al heeft de publieke omroep Uitzendinggemist.nl, maar dat zijn alleen streams en met name beperkt tot programma's die de afgelopen zeven dagen zijn uitgezonden.

Tribler is volledig open source en biedt een uitbreiding op het populaire BitTorrent. Zo kan je vrienden aanmaken en je uploadsnelheid doneren aan een vriend als je die zelf niet gebruikt. Ook is het mogelijk aanbevelingen voor bestanden die je ook zou willen downloaden te krijgen op basis van je smaak. Een van de makers, Johan Pouwelse, werd al een half jaar geleden geciteerd in het Bright-artikel Dump die Decoder, maar vandaag werd Tribler officieel gepresenteerd in Amsterdam. De software is vanaf nu ook voor iedereen (met Windows) te downloaden.

De aankondiging van de publieke omroep komt in dezelfde week waarin de Eredivisie aankondigde juridische stappen te ondernemen tegen voetbalsites, zoals Voetbalinbeeld.nl, die rechtstreeks linken naar streams met live voetbalbeelden van Tele2/Versatel. Beluister dit interview met de Eredivisie en Voetbal in Beeld. Via Chinese P2PTV-programma's als PPlive en Sopcast zijn al een half jaar live voetbalwedstrijden te volgen.

Maandag meer over P2PTV op Bright.nl.