Portapodium

Portapodium

19-01-2006 10:10 Laatste update: 30-04-2018 03:44

Muziek- en filmpodium WORM in Rotterdam mocht een oud VOC pakhuis betrekken als ze het niet zouden aanraken.

Het resultaat van 2012 Architecten is uniek in Nederland. Ingeborg kreeg een rondleiding.

In de reeks van onderkomens vind je WORM nu in een VOC pakhuis in de Rotterdamse Delfshaven. Een pakhuis met monumentenstatus. Dat betekent dat er geen spijker de muur in mag. 2012 architecten had een eenvoudige oplossing: alle interieurconstructies, gebouwd door een zestigtal Rotterdamse kunstenaars, in het pand zijn zwevend, geklemd of los opgebouwd. Alles kan gedemonteerd en zo in een ander pand weer opgebouwd worden. Daarmee is de tijdelijkheid de permanente toestand geworden.


Experimentele film en muziek spuit uit de gaten van het VOC gebouw.


Uitgangspunt is bovendien om gebruik te maken van louter gerecycled materiaal. Samen met de strenge regelgeving leidt zo’n bijne onmogelijke vraag tot bijzondere oplossingen. 'Zo is het oude gebouw nu door haar bestaande openingen gepenetreerd met een nieuw organisme, bestaand uit een luchtbehandelingssysteem met daaraan de noodzakelijke voorzieningen als water en elektriciteit', zegt Cesare Peren van 2012 architecten. De bar is opgebouwd uit aircobuizen, omgeven door een landbouwkas. De vloer van de eerste etage was het systeemplafond van KPN Botersloot. WORM@VOC heeft ook stukjes van Boijmans, Architectuur Biennale en NAi geadopteerd.


De bar bestaat uit tweedehands aircobuizen.


Ik loop met Bjefke Bonnema, programmamaker en promotor van WORM, langs de filmzaal, filmwerkplaats, geluidsstudio, bar en winkel. Het audiomeubel in de WORM.shop is een bank gemaakt van autobanden, waarop je je aan te schaffen cd kan luisteren. De bank is bedacht door Complett Garbage Architecture en VLNR. En dan de toiletten! Je neemt plaats in een witte plastic vloeistoftank uit de landbouw die vreemd genoeg totaal niet aan de portapotties van een festival doen denken. Dit is serene steriliteit, ik denk aan 2001 Space Odyssey. Idee van Marc Heumer.


Luisteren met de geur van de snelweg.


WORM betrekt als een parasiet leegstaande gebouwen. Maar wat doen ze daar dan precies? WORM is een podium voor muziek en film waarbij goede ideeën, nieuwe technieken en verrassende invalshoeken de boventoon voeren. Ze organiseren concerten, filmvertoningen, workshops, masterclasses en festivals, van analoog tot digitaal.


Portapotty met de oude deuren van club Las Palmas.


Een goede gelegenheid om eens naar de mobiele constructie te kijken zijn de EATS TAPES + EXTREME ANIMALS op donderdag 2 februari en That Dam! Krawattenklup op 24 februari. Check de site of dat wat voor jou is.