Kaleidescape: SuperiTunes voor video

Kaleidescape: SuperiTunes voor video

09-11-2005 14:16 Laatste update: 30-04-2018 04:15

Die 350 muziekcd's beheer je moeiteloos met iTunes.

Maar hoe beheer je een uitgebreide dvdcollectie? David ging onderuit met Kaleidescape, de Maybach onder de jukeboxen voor film.

Aan mij is Kaleidescape niet besteed. Ik heb dan ook maar een dvd of tien in de kast. Maar wat als je Martin Koolhoven heet, cineast van beroep bent en 1000 dvd's bezit? 'Dat is mijn klant', zegt Beer van Muiswinkel van cyberManor, importeur van het Amerikaanse Kaleidescape. Van Muiswinkel wijst naar een foto van Koolhoven in het artikel Home Cineasten in Bright 02. 'Die heeft Kaleidescape nodig.' Ik kan me dat levendig voorstellen. Op de foto zie je Koolhoven staan temidden van stapels DVD's. Hoe vind je dan nog snel die ene film? Laat staan je favoriete scene. Met Kaleidescape natuurlijk.


Beer van Muiswinkel

'Mijn grootste klanten hebben luxejachten'


In een notedop is Kaleidescape voor film wat iTunes voor muziek is. Het werkt exact hetzelfde. Stop een dvd in een lezer, importeer de film, sla deze op en beheer je dvd's via een overzichtelijke interface. Het Kaleidescape basissysteem bestaat uit drie componenten. De server met vele terabytes aan opslagcapaciteit, een dvdlezer en een -speler allemaal verbonden via een netwerk in huis. Hoewel de blauwe doos niet misstaat in een huiskamer verberg je hem het liefst in de kast. Je koopt Kaleidescape niet voor de hardware maar voor de beleving.

De kern van de beleving is de Kaleidescape software die verdraaid veel overeenkomsten met iTunes vertoont. Niet zo zeer vanwege de graphics - daar mogen ze Apple nog eens over raadplegen - maar vanwege het gemak. (Bekijk de Kaleidescape Experience Video.)


hoofdmenu

De interface kan nog wel een make-over gebruiken


De Kaleidescape software volgt min of meer dezelfde structuur. Na het importeren van een dvd trekt Kaleidescape via internet metadata van de databaseserver van Kaleidescape. Coverart, filmbeschrijvingen, acteursnamen, noem maar op, worden dan aan de film toegevoegd. De interface bedien je via een afstandsbediening naar keuze. Maar het kan ook via een PC of een PDA, wat je maar wilt.

Metadata

Factsheets van films


Net zoals iTunes kan het systeem vervolgens je films op vele manieren sorteren: titel, genre, cover art, acteurs, ratings, speelduur, favorieten, enzovoort. Selecteer je een film dan verschijnt de omslag in beeld. De andere omslagen shuffelen heen en weer en de omslagen van alle films met hetzelfde genre als de gekozen film worden getoond. Briljant. Heb je de film gevonden die je wilt zien dan klik je op play. De film begint zonder vertraging onmiddellijk te spelen.


Zoeken als iTunes

Al je films op een rijtje


So far, so good. Maar nu wordt het interessant. Kaleidescape kent een aantal mogelijkheden waar Apple op haar beurt Kaleidescape voor zou moeten raadplegen. Zoals gezegd, de films staan ergens centraal op de server verbonden via het netwerk met spelers door het gehele huis. Ma zit in de huiskamer een film te kijken. Het is bijna etenstijd. Ma moet in de keuken aan de kook. Ze zet de film op pauze, loopt naar de keuken en vervolgt de film daar terwijl ze kookt. Not bad.


Klik op play

Pauzeer een film en kijk elders in huis verder waar je was


Pa komt even later thuis en zegt tegen zijn vrouw dat hij die film ook wil zien. Hij loopt naar de huiskamer en start de film vanaf het begin. Ma is ondertussen boven het fornuis bij akte drie van dezelfde film beland. Zoonlief komt binnen van spelen. Of hij Nemo mag kijken? Tuurlijk, maar wel op je eigen kamer.

Kaleidescape verdeelt het huis in zones en beschouwt mensen als users met ieder zijn eigen voorkeuren en privileges. 'Pa en ma kunnen zonder problemen natuurfilms voor grote mensen kijken terwijl de kinderen Bambi zien', zegt Van Muiswinkel. Net zoals iTunes kun je speellijsten aanmaken die Soon to Watch heten. Eenmaal een film gezien dan verdwijnt deze van de lijst. Je favoriete scenes uit verschillende films raap je bij elkaar en breng je onder in een 'album' om met een druk van de knop aan kennissen of vrienden te tonen. Wil je de ultieme homecinemabeleving dan laat je je Kaleidescape ook je domotica aansturen. De lichten dimmen, het gordijn dat voor je plasmascherm hangt opent net zo breed als het oude 4:3 tekenfilmpje en opent even later nog wijder wanneer de 16:9 breedbeeld hoofdfilm begint.

Kaleidescape is om te smullen maar er hangt dan ook een pittig prijskaartje aan. Een basissysteem kost maar liefst 20.000 euro. Dan heb je een dvdlezer, -speler en een server met ruimte voor zo'n 200 dvd's. 'Mijn grootste klanten hebben luxejachten', zegt Van Muiswinkel. 'Maar ik heb ook veel klanten met een kleine portemonnee maar een grote passie voor film.' Ik wacht nog een jaartje of wat. Dan is er vast en zeker een betaalbare versie. Want dit wil iedereen.