Ssst.. Serene

Ssst.. Serene

06-10-2005 15:32 Laatste update: 30-04-2018 04:46

Florine Kerkmeer

Woensdagavond presenteerden Samsung en Bang & Olufsen in Londen het eerste kind uit hun prille huwelijk.

De mobiele telefoon heeft de beste genen van beide ouders meegekregen.

De Serene heeft de brains van Samsung en de looks van B&O. Het toestel breekt met alle tradities en kan wel eens een nieuwe generatie designtelefoons inluiden.



Samsung draait weliswaar flink mee in de wereld van mobiele telefonie, maar staat daarbij niet direct bekend om innovatief design. De E760 met zijn motionsensor is niet eens zo onaardig. De E530 daarentegen, de ladyphone met extra hebbeding van sieradenontwerper Otazu, voelt als een platte vertaling van een marketingconcept. Samsung realiseert zich dat je bepaalde kennis buiten de deur moet halen. En dus reisde het Koreaanse bedrijf af naar Denemarken voor een injectie Scandinavisch design.


Alleen je vinger draait rondjes, het toetsenbordje niet.


Bang & Olufsen, sterk in functionalistisch vormgegeven audiovisuele producten en telefoons, zag ondertussen de houdbaarheid van hun tijdloze design ingehaald worden door de voortschrijdende innovatie in digitale en mobiele telefonie.


De Serene naast zijn driehoekige oplader.


Het belangrijkste kenmerk van de Serene is overduidelijk de eigenzinnige vierkante vormgeving en het ronde toetsenbord (even wennen) met een jogschuttle waarmee je makkelijk door het eenvoudig opgezette tekstmenu navigeert. Geen lollige ikoontjes en hysterische screensavers dus. Ook de speciaal ontworpen beltonen met klanken van staal, hout en brons zijn een verademing voor je zintuigen.


David Lewis is hoofd ontwerp bij Bang & Olufsen. Op de vraag of B&O geen retrocollectie gaat uitbrengen, zei hij lachend dat hun ontwerpen zo lang meegaan dat de huidige collectie al retro is.


Daarnaast is het toestel voorzien van alle basisfuncties die tegenwoordig horen bij bellen. Een camera, 25 mb geheugen, GPRS en bluetooth voor het synchronisen van je agenda. De verwachte prijs van het toestel, dat binnenkort verkrijgbaar zal zijn, is 1000 euro.