Aap mag geen auteursrechtenclaim indienen

Aap mag geen auteursrechtenclaim indienen
24 april 2018 om 11:12
Laatste update: 24 april 2018 om 11:15

De makaak Naruto die één van de bekendste selfies ooit maakte, heeft geen juridische status om een auteursrechtenclaim in te dienen bij de natuurfotograaf David Slater.

Tot dat oordeel komt een federaal beroepshof in San Francisco. Hoewel de dierenrechtenorganisatie PETA die de zaak had aangespannen, in theorie nog naar het Hooggerechtshof kan om het vonnis aan te vechten, lijkt hiermee een eind te zijn gekomen aan de al jaren slepende zaak.

Het begon allemaal toen Naruto in 2011 een aantal selfies maakte met de camera van Slater. Nadat Slater de foto's had gepubliceerd in een boek, spande PETA een rechtszaak omdat de fotograaf inbreuk zou hebben gemaakt op het auteursrecht van de aap.

PETA eiste aanvankelijk dat alle inkomsten uit de selfie ten goede zouden komen aan de wilde kuifmakaak die woont in het Tangkoko-reservaat op het Indonesische eiland Sulawesi. De rechtbank in San Francisco wees de claim af, omdat Naruto geen persoon is. De dierenrechtenorganisatie ging daarop in hoger beroep bij het federale beroepshof. Dat hof bevestigt nu de eerdere uitspraak.

De fotograaf en PETA kwamen afgelopen najaar wel overeen dat Slater in het vervolg een kwart van de opbrengsten uit de foto ten goede komen aan instellingen die het leefgebied van Naruto beschermen.

Lees meer over:

Deel via